nemzetközi kapcsolatok

2018.09.26. 11:30

Cserediákok hete a széchenyiseknél

Mintegy harmincéves múltra tekint vissza a dortmundi és a dunaújvárosi gimnazisták testvérkapcsolati rendszere. A fiatalok eleinte kétévente, most már viszont minden évben elutaznak egymáshoz, hogy fejlesszék nyelvtudásukat és kulturális ismereteiket, valamint azért, hogy akár hosszú távú baráti kapcsolatokat alakítsanak ki.

Tóth Alexandra

Ma utazik haza az a tizenkét kisgimnazista és két kísérőtanáruk, aki az utóbbi hetet városunkban töltötte egy tanulmányi kirándulás keretein belül. A főleg hetedik, nyolcadik és kilencedik évfolyamos tanulók minden pillanata be volt táblázva, vendéglátóik gondoskodtak róla, hogy ma hajnalban élményekkel telve repüljenek haza Dortmund városába.

A delegáció szeptember 18-án este érkezett, és az utazástól megfáradt csapat rögtön a szállásukra indult, hogy másnap újult erővel vethessék bele magukat a programokba. Minden egyes dortmundi vendég külön családhoz került, tavasszal pedig mostani vendéglátójuk látogatnak el hozzájuk Németországba.

A német gyerekeket és kísérőiket a földszinti díszteremben fogadta Cserna Gábor
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Szerdán a vendégek köszöntése után az élményfürdőbe látogattak el, majd visszatérve a Széchenyi iskolába, magyarok és németek közösen süteményt, elsősorban kókuszgolyót készítettek: a desszert rögtön belopta magát a gyerekek szívébe. Este a DKKA– Fradi kézilabdameccsét nézhették meg közösen, ahol bár a mieink alulmaradtak, egy igazán szép mérkőzést láthattak a nézők, és a dortmundiak is ízelítőt kaphattak kézilabdás lányaink tehetségéből.

A csütörtököt a fővárosban töltötték, ahol megnézték Budapest valamennyi nevezetességét, köztük a Parlamentet és Budai Várat, libegőztek és sétálgattak a belvárosban, ahol magyar kísérőik, a cserekapcsolatért felelős pedagógusai, Csathóné Zágoni Nóra és Polányiné Boldog Katalin egy igazán modern és a gyerekek számára élvezhető játékot találtak ki. A fiataloknak szelfiket kellett készíteniük megadott szempontok alapján, például egy modern építésű szoborral egy arra sétáló kutyussal vagy épp kalapos emberrel, régi épülettel.

A péntek egy közös népdaltanulással indult, majd pusztaprogramon vehettek rész Solt-Révbérpusztán, ahol a magyar tanyasi élet titkaiba nyerhettek betekintést a dortmundiak.

Két, kulturális kikapcsolódást nyújtó nap után a sportos programra fektették a hangsúlyt: a kis csapat kibiciklizett Rácalmásra és vissza, de a kerékpártúra után is a sportoláson és a játékon volt a hangsúly a laza szombaton. A vasárnap egy kötetlen családi nap volt, amikor a vendéglátó családok szerveztek valami programot a dortmundi gyerekeknek. A hetet egy rövid dunavecsei kirándulással nyitották, délután pedig folytatódott a csütörtöki napon már megismert és közkedvelt szelfizős játékos közös projekt.

Az utolsó magyarországi nap a tornacsarnokban kezdődött, ahol láthattak egy tornászbemutatót, és találkozhattak a frissen Európa-bajnoki címet szerzett Kovács Zsófival is. A csoportot eztán Cserna Gábor polgármester fogadta a városházán, délután pedig még egy utolsó közös ismerkedős, beszélgetős, sportos programon vettek részt a dortmundiak és a széchenyisek: bowling, csocsó és darts volt a program.

A harmincéves partnerkapcsolat egy újabb sikeres momentuma zárult le, és talán most is izgatott beszámolók hangzanak el Dortmund tizenként családja körében.

Polgármesteri fogadáson jártak

Tegnap Cserna Gábor fogadta a dortmundi cserediákokat a városháza A épületének földszinti dísztermében. A polgármester németül köszöntötte a csapatot, és Polányiné Boldog Katalin tolmácsolása mellett érdeklődött az itt töltött hétről. A gyerekek először kissé megszeppenve ültek az asztalnál, majd érezve a közvetlen fogadtatást, szívesen meséltek a látottakról és a friss tapasztalatokról. A gulyás és a palacsinta osztatlan sikert aratott a vendégek körében, de tetszettek nekik a városi szökőkutak és a kézilabdameccs is. Cserna Gábor ennek kapcsán kiemelte városunk nemzeti szinten elismert sportsikerit, a beszélgetés végén pedig hangsúlyozta, hogy Dunaújváros visszavárja a csapatot. A vendégek nem távoztak üres kézzel: a kísérők a város borát, a gyerekek a logónkkal ellátott mappát, sapkát, tollat kaptak ajándékba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában