együttműködés

2018.09.26. 17:30

Egy divatbemutató második élete: lesz még folytatása is!

Másodszor rendezték meg az újrahasznosított anyagokból készült ruhák divatbemutatóját, ami a Lorántffy diákjainak és a Jószolgálati gondozottjainak közös produkciója volt.

Pekarek János

Már önmagában az is nagyon jó hír lenne, hogy az Adj esélyt a Földnek! jelmondattal megrendezett divatbemutatóra kedden délután zsúfolásig megtelt az eseménynek helyet adó Dózsa Mozicentrum. Hát még, hogy a divatbemutatót, akárcsak 2016-ban a Dunaújvárosban első ilyen rendezvényt, most is a Dunajvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma valamint a Jószolgálati Otthon Közalapítvány közösen rendezte.

Fantasztikus produkciókkal álltak elő a szereplők
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A két intézmény között hagyományosan jó és szoros kapcsolatok vannak. A Lorántffyból önkéntes közösségi munkára mindig sok diák járt a Jószolgálati Otthon gondozottjaihoz, sokszor az önkéntes munka keretein kívül, magánszorgalomból is. Mostanában pedig már gyakorlati képzőhely is az otthon a középiskolások közül a szociális képzésben részt vevők számára.

Mostani fellépésük előtt a két évvel ezelőtti divatbemutató filmes összefoglalója pergett a mozivásznon – továbbá egy riportfilm: ezen a gondozottak mondták el gondolataikat a környezet védelméről. Elég egy rövid sétát tenni az otthon két telephelye közül bármelyiknél, hogy belássuk: ők nemcsak beszélnek arról, hogy nem szabad szemetelni, hanem így is cselekszenek!

Az egyik nagy sikert aratott kollekció és manöken a kifutón

A 2016-os divatbemutatón a Lorántffy diákjai, a fodrászok, sminkesek, divatstílus-tervezők nemcsak ötleteket és munkát adtak a bemutatott ruhák, kiegészítők, ékszerek elkészítéséhez, hanem a manökeneket: a Jószolgálati Otthon gondozottjait is felkészítették, megszépítették, még a színpadra is elkísérték őket.

Némelyik manöken igazi őstehetségnek bizonyult...

Így volt ez most is – ám mielőtt a kollekciókat bemutatták, Gombos István, Dunaújváros MJV humán ügyekért felelős alpolgármestere lépett a színpadra. Felidézte a környezeti károkat, megjegyezve: a mi hibánk, ha tönkretesszük a Földet. Valóban szükségünk van mindarra, amit fölhalmozunk? – tette fel a kérdést a alpolgármester.

Kecskés Rózsa, az otthon igazgatója és Pocsainé Varga Veronika, a Lorántffy igazgatója megköszönték a támogatók közreműködését, mondván: ez nem csupán munkaterápia, hanem érzékenyítés, környezetbarát életvitelre tanítás is. Az ügyhöz tartozik, hogy a két igazgatónő olyan, rendkívül szemrevaló ruhákban állt a színpadra, amelyeket ugyancsak a divatbemutatóra készülve állítottak össze a diákok és a gondozottak. Kecskés Rózsa ruháját reluxaredőny darabok díszítették, egyiptomi díszítéseket idézve, Pocsainé Varga Veronika pedig Bridget Jonesba öltözött. Szó szerint: fekete estélyi ruháját a Bridget Jones-film megfelelő méretre vágott celluloidszalagjai borították.

A manökenek nagy átéléssel egészen elképesztően ötletes ruhamodelleket mutattak be: műanyag szemeteszsákokból és PET-palackok kupakjaiból, üres gyógyszeres fóliákból, számítógép-billentyűkből, szalvétákból, kartonból is készítettek ruhát, valamint táskákat, egyéb kiegészítőket, ékszereket. Az ékszereket a bemutató után megvásárolhatta a közönség.

A szünetben a Violin Művészeti Iskola Impulse tánccsoportja és a Gárdonyi iskola tánctagozatosai adtak pazar műsort.

A nagy sikert aratott eseményen, a zsúfolásig megtelt előadóteremben Kovács Judit, a DVG Zrt. igazgatósági tagja mondta el: a közreműködők nekünk mutattak meg egy követendő utat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában