Gárdonyi-hét kezdődött, Szent Márton-napi diákrendezvényekkel

2018.11.13. 17:30

A hagyományok őrzése is része a gazdag programnak

Szent Márton-napi hagyományokat elevenítettek fel a diákok ma több helyen is.

Pekarek János

Szent Márton az ókori Római Birodalom idején a mai Szombathelyen született, római katonaként szolgált, és a legenda szerint a gallok földjén egy hideg napon megosztotta köpenyét egy koldussal. Aznap éjjel álmában megjelent neki Jézus – attól kezdve nem a császárt, hanem Istent szolgálta. Püspökké szentelték, jóságáról legendák születtek.

A Szabó Magda Református Iskola diákjai az intézmény körül tettek egy Márton-napi kört a saját készítésű lámpáikkal
Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

 

Nem tartotta magát a püspöki tisztségre méltónak, ezért megválasztása elől elbújt egy libaólban – ám a libák gágogásukkal elárulták.

Ez a nap hagyományosan a mezőgazdasági munkák végeztét is jelentette. Ráadásul erre a napra esett a negyvennapos, nagy, karácsonyi böjt előtti utolsó, falatozásokban bővelkedő hétvége, az újbor megkóstolása.

A Márton-napi lámpás, illetve fáklyás felvonulás német földről származó hagyomány, a jócselekedetek fényét hivatott eljuttatni minden sötét zugba. A diákok régen e napon próbálták összegyűjteni iskoláztatásuk költségeit újabb egy évre.

E hagyomány jegyében tegnap a Móricz Zsigmond Általános Iskolában a délutáni színházi előadás után következett a lámpás felvonulás. A Szabó Magda Református Iskolában az intézmény körül volt a látványos felvonulás, mégpedig a népszokások felelevenítése után.

A gárdonyisok a névadóról rendezett vetélkedőn is bizonyíthattak

A Gárdonyi Géza Általános Iskolában a Márton-nap az iskolahét nyitányául szolgált. Természetesen nem ezzel, hanem a tiszteletadással kezdődött a gazdag programsorozat: délelőtt megkoszorúzták a névadó szobrát, majd délután vetélkedő következett, a lámpás felvonulás előtt.

Ma zumbával, tollaslabdával, lábtollal, holdfény-focival folytatódik a sorozat.

A Gárdonyi-hetet ünnepélyes pillanatok teszik még emlékezetesebbé: a szerda például az avatások napja lesz az iskolában, 10 órakor az ötödikeseké, 14.30 órakor az elsősöké a porond.

A móriczosoknak nagyon tetszett a délutáni színházi előadás

Csütörtökön zsibvásár lesz az aulában nyolc órától, délután kettőtől pedig a balesetmentes közlekedés jegyében kezdődik interaktív foglalkozás az aulában, mégpedig a rendőrség közreműködésével. A libashow igazi csemege a programok között: libajelmezben várják a diákokat 17 órára mégpedig diszkóval, arcfestéssel, hennafestéssel.

A népszerű, gárdonyis iskolahét kavalkádja pénteken 10 órától suligyűléssel zárul.

A gárdonyisok szeretettel látják a szülőket is a jövő heti programokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában