együtt ünnepeltek

2019.01.07. 08:00

Szerb ortodox karácsony ófalusi haranggal

Pekarek János

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Megünnepelték a szerb ortodox karácsony Szent Napját (Badnyi Dan), az ortodox szentestét január 6-án délután a rácalmási szerb templomban. Az ünnepséget, amelyen mintegy tucatnyi rácalmási szerb gyökerű család tagjai vettek részt, Káplán Pál esperes tartotta.

Káplán Pál esperes a szerb karácsonyi szertartás alatt Rácalmáson
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Pontban délután kettőkor harangszó emlékeztette a rácalmásiakat, hogy az Ófaluban, a Duna-parton álló kis templomban Isten fiának születését ünnepelik. (A harangot egyébként Szlezák László harangöntő mester készítette 1930-ban, Budapesten, díszes, kétnyelvű: magyar és szerb felirattal ellátva.)

Az összegyűlt hívek szalmával szórták fel a templom padlóját, az udvarban pedig hagyományaik szerint kis tüzet gyújtottak.

Az imádságok, énekek sora a remekbe készült oltár körül többnyire szerb nyelven zajlott, bár magyarul kezdődött: „Békesség mindnyájatoknak!”, mire a válasz ez volt: „És a te lelkednek!” A szertartás során sűrűn ismételték a „Goszpodin, pomiluj!” (Uram, irgalmazz!) könyörgést, és elmondták a Miatyánkot is.

Az imák az udvaron, a tűz mellett folytatódtak, ahol az esperes úr immár ékes magyarsággal is kihirdette: Krisztus megszületett!

Végül Káplán Pál megköszönte a jelenlévőknek, hogy „eljöttek megünnepelni Krisztus születését. Azoknak is, akik egyszer már megünnepelték ezt: Krisztust ünnepelni sosem lehet eléggé”, mondta. Hozzátette: „jó a szimbolikus betlehemi tűz mellett melegedni, nem csak testünknek, de lelkünknek is!” A szertartáson annyian voltak, mint esztendeje – jobbára idős emberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában