nem árt az óvatosság

2019.01.16. 11:30

Tegyünk a hétvégi házak biztonsága érdekében!

A téli időszakban megnövekszik a magukra hagyott hétvégi házaknál a betörés veszélye. Az előrelátás a leghatékonyabb módszer, amellyel sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozatává.

Balla Tibor

Abszolút biztos védekezés természetesen nem létezik, de a betörést akadályozó vagy megnehezítő módszerek, eszközök, berendezések léteznek. Az ingatlanok védelmében hatékony megoldás lehet a kombinált védelem, amely a mechanikai védelemből (biztonsági zárak, rácsok, fém redőnyök), valamint az elektronikai védelemből (riasztóberendezések, kamerák, mozgásérzékelő lámpák) tevődik össze.

Több napos utazás, vagy távollét esetén érdemes szomszédot vagy rokont megkérni, hogy rendszeresen ellenőrizze az ingatlant
Fotó: pixabay

Az épületek legkritikusabb pontjai a nyílászárók: a bejárati ajtó, a hátsó ajtók, ablakok, és az erkélyajtók. Lényeges, hogy az ajtó erős, masszív (fém vagy tömör fa) anyagból készüljön, több ponton záródjon, vagy több zárral lehessen zárni. A zsanérok erősek legyenek, fontos a kiemelés elleni védelem és a megfelelő zár is elengedhetetlen. Ma már korszerű fúrásálló, saválló, zártörés ellen védett zárak kaphatók. Besurranás ellen hatékony megoldás lehet az elektronikus ajtóék, amely nyitásra éles hanggal jelez.

Az ablakok és erkélyajtók védelme ugyancsak lényeges szempont. Léteznek kulccsal is zárható ablakzárak, az üveg betörését pedig megelőzhetik biztonsági fólia alkalmazásával is. A szúnyogháló nem véd meg a betöréstől!

Fontos, hogy ha távol vannak az ingatlantól, ne hagyják nyitva az ablakot, mert a betörők könnyűszerrel kinyithatják. A pinceablakokat mindig, mindenhol érdemes ráccsal védeni!

A mechanikus védelmet jól kiegészítheti az elektronikus védelem. A riasztók működhetnek helyi hanghatással, jelezhetnek a mobiltelefonra vagy vagyonvédelmi szolgálathoz lehetnek bekötve. A riasztórendszerek mozgásérzékelővel, nyitásérzékelőkkel rendelkezhetnek, attól függően, milyen szintű védelmet szeretne a lakástulajdonos. Ugyancsak lényeges szempont lehet, hogy több napos utazás vagy távollét esetén érdemes szomszédot, vagy rokont megkérni, hogy rendszeresen ellenőrizze az ingatlant.

Amennyiben szokatlan eseményt, idegen személyek feltűnő mozgását, vagy a betörés tényét észlelik, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 107-es, vagy 112-es segélyhívó számok valamelyikén!

Vagyonvédelem

A családi és hétvégi házak között vagyonvédelmi szempontból az a különbség, hogy amíg az előbbi állandóan lakott, addig az utóbbi csak időszakosan. A vagyonvédelmet ennek megfelelően kell megszervezni. A kétfajta épület védelmi jellegében található közös elem.

A hétvégi házak, nyaralók – a lakott területtől való távolság miatt – teljesen kiszolgáltatottak a bűnözők kénye-kedvének. Egyetlen biztos védekezés van az anyagi kár elkerülésére, ha legalább a téli időszakban semmiféle értékes holmit nem hagyunk a házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában