Helyben tettünk fel körkérdést a Ráday utcai, halált okozó tűz kapcsán

2019.03.04. 07:00

Biztonságban vannak a diákok a dunaújvárosi kollégiumokban

A Ráday utcai kollégiumban történt tűzeset kapcsán a következő kérdések merülnek fel a dunaújvárosi kollégiumokkal kapcsolatban: Létezik-e és milyen akcióterv egy esetleges kollégiumi tűz esetére? Milyen tűzvédelmi berendezésekkel vannak ellátva a kollégiumok? Milyen gyakorisággal ellenőrzik a tűzvédelmi berendezéseket? A diákok, tanárok kapnak-e kiképzést arról, mi a teendő tűz esetén? Gyakorolják-e – ha igen, milyen gyakorisággal – ezeket?

Balla Tibor

A városban összesen hét kollégium működik. A Dunaújvárosi Egyetem ebből négyet üzemeltet, összesen 760 férőhellyel rendelkeznek, ezzel a város legnagyobb szállásadói. A középiskolai kollégiumi ellátórendszer az alapító okiratok szerint 546 férőhellyel rendelkezik, ebből a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium egy 96 fős, amíg a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum két kollégiumot üzemeltet, ebből a Lorántffy 220 fős, a Rudas 230 fős maximális létszámmal működhet, tehát több, mint 1300 diák és a hozzájuk rendelt nevelői és kiszolgálói létszám biztonságát érinti a kérdés.

A kollégium lakói ismerik (és betartják) a tűzvédelmi és biztonsági szabályokat

A dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium megbízott vezetője, dr. Gentischerné Dani Zita a következő választ adta: a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium kollégiumát automatikus tűzjelző rendszer védi, amelynek felügyeletét a mindenkori portás látja el. Külön útvonal áll rendelkezésre a tűzoltóautók felvonulására, az oltási feladatokra az épületen belül előírás szerinti mennyiségben tűzoltó készülékek állnak rendelkezésre, a vízellátás szintenként telepített fali tűzcsapokról oldható meg, valamint az udvaron külső tűzcsap is található. A füstmentesítést hő- és füstelvezető berendezésekkel lehet megoldani. A kiürítési útvonalakat irányfények és utánvilágító táblák jelölik. A felszerelés ellenőrzését az előírásoknak megfelelő rendszerességgel (napi, havi, negyedéves), a szükséges dokumentáció alapján végzi el az erre kijelölt személy, szervezet. A teljes munkavállalói állományunkat évente oktatjuk mind a munka- és tűzvédelmi ismeretekre, mind gyakorlati képzés során a tűz esetén szükséges teendőkre. A kollégiumban elszállásolt diákok az évente esedékes tűzriadó gyakorlat során szerezhetik meg a szükséges ismereteket. Az oktatásokon túl a tűzmegelőzéssel és tűzriadóval kapcsolatos fontos információkat a közösségi terekben is elhelyeztük.

A Lorántffy kollégiuma 220 diáknak ad szálláshelyet a tanítási időszakban

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója a következő írásos választ adta: A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum kollégiumai (Rudas, Lorántffy) a hatályos jogszabályoknak megfelelően eleget tesznek a tűzvédelmi elvárásoknak. Tűzvédelmi szabályzattal és tűzriadótervvel rendelkeznek. Az épületek fel vannak szerelve ellenőrzött tűzoltó készülékekkel, működnek a tűzcsapok. A tűzvédelmi berendezéseket rendszeresen ellenőrzik, szintén a jogszabályoknak megfelelően. A kollégiumokban élők, dolgozók a gyakorlatban is kapnak kiképzést. Ennek során közösen végigjárják a menekülési útvonalakat. Ráday utcai kollégiumban történt tűzeset kapcsán a Lorántffy kollégiumban beiktattak egy éjszakai tűzriadó gyakorlatot is.

A DUE kollégiumainak minden helyiségében van füst- és hőérzékelő Fotók: Zsedrovits Enikő

A Dunaújvárosi Egyetem kollégiumvezetője, Melkovics János személyesen válaszolt a kérdésekre. A kollégium három központi és egy különálló épületegyüttesből álló komplexum, amely rendelkezik komplex tűzvédelmi szabályzattal. Minden helyiségben vannak füst- és hőérzékelők, a szobákban és a folyosókon füstérzékelőket helyeztek el, amíg a konyhákban hősebességmérős jelzőberendezéseket az uniós szabványnak megfelelően. Kivételt képez a Semmelweis utcai kollégium, hiszen az egy régi építésű épület, de ott is minden szinten vannak érzékelők, oltóvíz, oltóberendezések és kijelölt menekülési útvonalak. A központi tűzjelző berendezés közvetlenül be van kötve a megyei katasztrófavédelemhez, ahol az ötös skálán négyes fokozatú, kiemelt fontosságú épületnek számít egyrészt a létszám, másrészt az épületek magassága miatt. Ennek megfelelően a beérkezett riasztást követően két percen belül indítják a tűzoltószereket. Ebből furcsa mód nehézségeik is akadnak, ugyanis riasztás esetén meg kell győződniük arról, hogy valós vagy téves a riasztás. Ezt egy ekkora épületkomplexumnál nehéz tartani, felelősséggel szinte lehetetlen. A tűzoltók kivonulását pedig meg kell fizetni téves riasztás esetén, ami tekintélyes összeg is lehet. Mindemellett nagyon jó kapcsolatot ápolnak a katasztrófavédelem helyi szervezetével, amely figyel, ellenőriz, és szakmai segítséget ad.

Melkovics János elmondta, minden hallgatót belépéskor tűzvédelmi oktatásban részesítenek, beleértve a külföldi hallgatókat is, bár ott a nyelvi nehézségek okozhatnak problémát. Erre külön megbízott személy van az egyetemen. Éves gyakorisággal tűzriadót rendelnek el és mérik, hogy a szabvány idő alatt sikerült-e kiüríteni az épületet. A menekülési útvonalak különösen fontosak. Minden épület mögött tűzlépcsőket hoztak létre, és pontos menekülési terv alapján ürítik ki a kollégiumokat.

Az épületben nem lehet dohányozni, kijelölt dohányzóhelyek vannak. Nagyon sok konfliktus árán tudják csak ezt betartatni. A téves riasztások költségét ráterhelik a hallgatóra, és ha valaki rendszeresen megszegi a szabályokat, annak biztos következményei lesznek. Terveik közt szerepel, hogy kamerarendszert építsenek ki a frekventált helyeken, közösségi helyiségekben.

A három toronyépületben modern, intelligens jelzőrendszer működik, amely önmagát is teszteli, az esetleges hibákat is kijelzi. Riasztáskor a tűzszakaszhatároló ajtókat lezárja, a füstablakokat kinyitja, a füstelszívókat beindítja. A berendezést rendszeresen ellenőrzi egy erre szakosodott cég, meghatározott időközönként bevizsgálják az elemeket a havi rendszerességtől az éviig terjedően.

Összességében megállapítható, a hallgatók biztonságát garantálja a rendszer.

Szándékos gyújtogatás miatt égett ki

Szándékos gyújtogatás miatt égett ki a Károli Gáspár Református Egyetem fővárosi, a IX. kerületben található Ráday utcai kollégiuma, amelynek során egy ember életét vesztette, ugyanis az oltás során egy elhunyt embert, egy 45 éves családos férfit találtak. A vizsgálatok szerint egy, a falhoz támasztott szivacsot gyújtottak meg fiatalok, ami mögött egy használaton kívüli ajtó volt, és a mögötte lévő berendezési tárgyak is begyulladtak. Az ajtó egy lépcsőházba nyílt, amelynek tetején nyitva volt az ablak, így „mintegy kéményhatással” tudott a tűz terjedni. Ez volt az oka, hogy a tűzoltókat a kiérkezésükkor már komoly tűz fogadta. A Magyarországi Református Egyház (MRE) kommunikációs szolgálata szerint a kollégiumban 125 diák lakott, de a tűzeset idején sokan nem voltak bent, mert a vizsgaidőszakban hazautaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában