Kitüntették Szabó Teréziát

2019.08.22. 11:30

Pro Pentele díjat kapott a tősgyökeres pentelei

A Pentelei Nyugdíjas Klub, és a Pentele Hagyományőrző Egyesület tagjai Óvárosban, a Pentelei Mentálhigiénés Iskola tornatermében szombaton átadták a többi között a Pro Pentele díjat. Most az egyik díjazottat, Szabó Teréziát mutatjuk be.

Balla Tibor

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Szabó Terézia a Pentelei Kéknefelejcs Dalkör vezetője. A Kéknefelejcs Dalkör Pentele 1000 éves fennállásának alkalmából, 2007. április 5-én alakult. Vezetője Szabó Terézia ős pentelei lakos, egyben az énekkar alapítója. A megalakulás óta rendkívüli aktivitással dolgozik a dalkör fellépéseinek és programjának megszervezésén. Szabó Terézia szorgalommal kutatja fel, és gyűjti a repertoár frissítéséhez elengedhetetlen népdalszövegeket és kottakincseket. A próbákon nagy szeretettel lelkesíti a dalkör tagjait, példát mutatva a folyamatos megújulásra, fejlődésre. A dalkör tagjai hetenként egyszer találkoznak rendszeresen a Pentele Klubház helyiségében.

Szabó Terézia a Pro Pentele díjat Cserna Gábor polgármestertől vehette át a pentelei augusztálison Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Pentelei Kéknefelejcs Dalkör őrzi a pentelei hagyományokat, ezért előbbiért népdalcsokrukban elsősorban pentelei és mezőföldi dalok szerepelnek. Kiemelt szerepet tölt be a határon túli magyarokkal való együttműködés ápolása. A Vajdasági Csantavérrel több éve sokrétű kulturális és hagyományőrző kapcsolatot tartanak fenn. Tavaly novemberben Csantavéren a Szárazfa Lelke elnevezésű hagyományos tambura fesztiválon szerepeltek. Már 2007-ben nagy sikert arattak a Pentelei Napok rendezvényén. Azóta évente 25-30 fellépésen vesznek részt. Bemutatkoztak a Jószolgálati Otthonban, a Szent Erzsébet Szeretetházban. Aktív szereplői voltak az MMK által szervezett adománygyűjtő rendezvényeknek és a Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata által megrendezett programoknak. Irányítása alatt a közelmúltban elért kiemelkedő eredmények: VII. Országos Nyugdíjas Ki mit tud? döntő: arany minősítés, VIII. Országos Népek Tánca – Népek Zenéje fesztivál döntő: ezüst minősítés, 2018-ban ugyanezen fesztiválon a dalkör bejutott a döntőbe és ezüst minősítést szerzett.

A dalkör a rendezvények állandó résztvevője

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában