Dunaferr – Liberty

2020.10.06. 15:15

Nem tud időben fizetni a vasmű – frissítve

Nem tudják időben a teljes munkabért kifizetni az ISD Dunaferr Zrt. és tagvállalatai sem, áll a munkavállalóknak eljuttatott munkáltatói levélben. Élesen reagált a történtekre Molnár László, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke, és Cserna Gábor, a Fidesz Dunaújvárosi Szervezetének elnöke is.

Várkonyi Zsolt

A kollektív szerződés megszegésére nem volt még példa

Fotó: archív

Nem tudja időben a teljes munkabért és a béren kívüli juttatásokat sem kifizetni az ISD Dunaferr Zrt. és tagvállalatai sem, áll a munkavállalóknak eljuttatott levélben. E szerint az október 10-ig esedékes munkabért teljes egészében csak október 22-ig tudja teljesíteni a társaság.

A munkavállalók fel vannak háborodva, hiszen nekik a villanyszámlát, a gázt, a törlesztő részleteket és még sorolhatnánk „percre pontosan” fizetniük kell, és nem mindenki rendelkezik közülük tartalékokkal. Gondoljanak csak bele! A bér bankszámlára érkezik. A bankok a különböző számlákat csoportos megbízás keretében kezelik és adott esetben le is vonják a közmű, biztosítás és egyéb megbízások teljesítését. Aztán ezután marad, ami marad? A nagy kérdés, hogy mi változik 12 nap alatt és e mellett hamarosan ott a következő november 10-i dátum.

A Munka Törvénykönyve szerint ugyanis a munkavállalók részére a munkabért eltérő megállapodás hiányában havonta legalább egyszer kell elszámolni és azt a tárgyhó 10-ig ki kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy ha a munkáltató egyoldalúan megszegi ezt, akkor jogellenesen jár el. Úgy tudjuk, hogy ezzel a döntésével a társaság a még érvényben lévő kollektív szerződést is megszegte.

Most nem szeretnénk politizálni, és nem is fogunk, de az azért mindenképpen ide kívánkozik, hogy a vasmű működésének folyamatos fenntartására, különös tekintettel a munkahelyek megtartására és a környezetvédelmi előírások teljesítése érdekében a magyar kormány többször is segítő kezet nyújtott.

Tenni vagy nem tenni, ez itt a kérdés

Tavaly ősszel jelentették be a vasműben, hogy létszámcsökkentés lesz a cégcsoportnál. Ekkor már lefutottak a választások, Pintér Tamás lett a város új polgármestere. Hamarjában a Városházán fogadta is Evgeny Tankhilevichet, a Dunaferr cégvezetőjét. Fotó is készült az eseményről, sőt azt is kommunikálták a fotó mellé, hogy a tárgyalások a polgármester és a cégvezető között hamarosan folytatódnak, amiről természetesen a lakosságot is tájékoztatják majd. Eltelt csaknem egy év, hogy tárgyalások voltak-e Pintér polgármester és Tankhilevich cégvezető között azt pontosan nem tudjuk, de hogy lakossági tájékoztatás nemigen, azt biztosan tudjuk.

Idén augusztusban az említett cégvezető – aki tudomásunk szerint jelenleg már nem is az, mivel azóta lejárt a megbízatása – felmondta a kollektív szerződést. Kálló Gergely országgyűlési képviselő hamar – gyorsan be is jelentette, hogy majd ő tárgyal a cégvezetővel, mert nem mindegy a városnak sem, hogy mi a helyzet a vasműben dolgozókkal. Hogy miért nem Pintér polgármester folytatta az egy éve megkezdett tárgyalásokat, azt nem tudjuk. Kálló képviselő ki is állt a sajtó nyilvánossága elé, hogy ő bent járt a cégvezetőnél és egy csomó dologban megegyeztek és majd lesz folytatás is.

Ha a tárgyalások nem is, de az események pörögnek tovább.

Lehet, hogy ismét eddig tartott a lassan napra pontosan is egy éve regnáló városvezetés lendülete vasmű témában? Vagy most jön egy újabb egy éves szünet? Vagy esetleg nagy rössel nagy garral megint kiáll majd valamelyik „rajtás” potentát és beletüsszent a nullás lisztbe?

Tisztában vagyunk vele, hogy kívülről nehéz beavatkozni egy külföldi tulajdonú, hazánkban működő cég belső dolgaiba. Nyúlfarknyi politikai és gazdasági támogatottsággal még inkább. De akkor nem kell úgy eladni a dolgokat, mintha a városvezetés a vasmű dolgainak ütőerén tartaná szorosan a kezét. Mert ez nincsen így.

Brousil Csaba

A munkavállalóknak írt levél aláírója ugyan Evgeny Tankhilevich, de mint legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettesként jegyzi a dokumentumot és nem cégvezetőként. Ennek az lehet az oka, hogy Tankhilevich cégvezetői megbízatása lejárt és az nem lett meghosszabbítva, amely – többi között – következhet adott esetben egy cég közgyűlése határozatképtelenségéből is. Lentebb olvashatják a munkavállalóknak írt levelet, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség ,valamint a Fidesz Dunaújvárosi Szervezetének reagálását teljes terjedelmében.

 

FRISSÍTVE (15:15) – Az alábbi válaszlevelet adtak át ma Evgeny Tankhilevich legfőbb -,általános vezérigazgató helyettesnek a 2020. 10. 06-án az intraneten közzétett munkavállalóknak címzett levelére.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Dunaújvárosi Szervezetének közleménye Tankhilevich Evgeny, az ISD DUNAFERR Zrt.

legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes vasműs munkavállalóknak címzett levelére.

Magyarország kormánya évek óta minden támogatást megad a DUNAFERR vállalatcsoport működőképességének fenntartásához.

Egy hét híján egy év telt el azóta, hogy a Pintér Tamás – Kálló Gergely nevével fémjelzett „szivárványkoalíció” vezeti Dunaújvárost. Választási ígéreteikből semmi nem valósult meg, mindenütt a rombolás, a leépülés jeleit látjuk.

A mai napon bekövetkezett az, ami több ezer dunaújvárosi család megélhetési gondjait, egzisztenciális nehézségeit vetíti előre. Az ISD DUNAFERR Zrt. és tagvállalatai a Munka törvénykönyvében lefektetettekkel szemben az

október 10-ig esedékes szeptemberi munkabért és egyéb juttatásokat csak ütemezetten fizetik ki.

A város jelenlegi vezetése a tavalyi, helyi önkormányzati választásokat megelőző kampányában azt ígérte, hogy hatalomra kerülése esetén mindent megtesz az ISD DUNAFERR Zrt. zavartalan működéséért, a vállalatcsoport dolgozóiért. Sokan ezért szavaztak rájuk!

A be nem váltott ígéretekért minden felelősség Pintér Tamás polgármestert és Kálló Gergely országgyűlési képviselőt terhel.

A városvezetés háborút visel Magyarország kormányával szemben, és

együttműködik azzal a vasműs menedzsmenttel, amely nem vállal felelősséget saját munkavállalóiért.

Az Orbán-kormány több ízben komoly vételi szándékot jelzett a cégcsoport tulajdonosa felé, míg a vasmű vezetése inkább a Pintér Tamás-Kálló Gergely „szivárványkoalíciót” választotta.

Dunaújváros, 2020. október 6.

Cserna Gábor

elnök

Fidesz Dunaújvárosi Szervezete

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában