Harminc mázsa ponty

2020.11.02. 11:00

Háromnyaras, méretes példányok érkeztek

A Horgászegyesületek Velencei-tavi és Dunamenti Szövetsége (HVDSZ) munkatársai pontytelepítést végeztek a Duna középső szakaszán az elmúlt héten.

Balla Tibor

A Horgászegyesületek Velencei-tavi és Duna menti Szövetsége (HVDSZ) munkatársai pontytelepítést végeztek a Duna középső szakaszán az elmúlt héten.

Három egyenlő részben kaptak a települések
Fotók: Balla Tibor

A HVDSZ halgazdálkodási ütemtervének megfelelően ez alkalommal összesen 30 mázsa háromnyaras, méretes ponty került a Dunába egyenlő arányban elosztva Kulcson, Rácalmáson két helyszínen és Dunaújvárosban az egykori kompkikötőnél. Ezek a halak mind 35 centiméternél nagyobbak voltak a dunai szabványnak megfelelően, ezért külön erre a célra válogatták a haltermelőnél, hogy a telepítésnél csak méretes, a horgászok számára fogható példányok kerüljenek a vízbe. A horgászok legnagyobb örömére tilalom sincs, azonnal lehet, lehetett már fogni ezekből a szép példányokból, akár már most a fagyasztóba kerülhet a karácsonyi ebédnek való.

Mind nagyobb 35 centinél

A 30 mázsányi válogatott pontyot a HVDSZ költségvetéséből vásárolták, vagyis közvetve a dunai horgászok, mert az ő területi jegyeik árából is végezték ezt a telepítést, a horgászjegyekből befolyt összeget forgatják vissza ilyen alkalmakkor. A telepített állomány igencsak minőséginek mondható, hiszen a Lévai Ferenc irányította rétimajori Aranyponty halgazdaságból érkeztek. A szövetség alhaszonbér­lői szerződése egyébként is előírja, hogy csak a MOHOSz szerződött partnereitől vásárolhatják a halat. A telepítés előtt egy héttel a MOHOSz felé és a megyei halászati felügyelő felé is jelentették, hogy mit terveznek, hogy kontrollálható legyen, hogy az a mennyiség és oda került, amit és ahová jeleztek. Természetesen a horgászok is időben megtudhatták, hogy ők is lássák, tudják, milyen hal került a vízbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában