illegális bevándorlók

2021.08.14. 07:00

Egyre több migránst fognak el

Európában és Magyarországon is nőtt az illegális határátlépések száma; a nyugat-balkáni útvonalon rekedt migránstömeg a tartalékaikat felélve alagutakon keresztül és csoportosan, erőszakos fellépéssel próbálnak Magyarországra jutni – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken sajtótájékoztatón – írja az MTI. Ezt közvetlen környezetünkben is tapasztalhatjuk, hiszen egyre több rendőrségi, ügyészségi hír és közlemény lát napvilágot a témával kapcsolatban városunk környékéről is.

Brousil Csaba

Tíz illegális bevándorló és az embercsempész egy kocsiban Dunaföldváron Fotó: police.hu

Legutóbb csütörtökön írtunk arról elektronikus felületünkön, a duol.hu portálon, hogy az egyenruhások és a NAV munkatársai Dunaföldvár belterületén ellenőriztek egy görög rendszámú személygépkocsit. A járművet egy moldáv férfi vezette, aki öt, magukat szír és öt, magukat afgán állampolgárnak valló utast szállított. A külföldiek személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták. Szintén csütörtökön érkezett szerkesztőségünkbe a megyei ügyészség közleménye. Ebben azt írták, hogy a megalapozott gyanú szerint egy 56 éves férfi a magyar–szerb határ környékén négy török állampolgárt vett fel az autójába, akik Magyarország területére a zöldhatáron keresztül érkeztek, és velük az országon át a nyugati határ irányába indult. A török férfit utasaival augusztus 9-én hajnalban az M7 autópályán a NAV járőre intézkedés alá vonta, így a bűncselekmény lelepleződött. A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott, és elrendelte a férfi letartóztatását egy hónapra. A bíróság döntése véglegessé vált.

Eddig a hét minden napjára jutott ilyen hír

Szerdán a rendőrség hivatalos honlapjának közlése nyomán azt írtuk meg, hogy a megye járőrei az M6-os autópálya 40-es kilométerszelvényében, augusztus 11-én ellenőriztek egy holland honosságú személygépkocsit, amelyet egy holland állampolgár vezetett, a jármű utasterében hat, magukat szír állampolgárnak valló személy tartózkodott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Kedden szintén a rendőrség tájékoztatása alapján arról adtunk hírt, hogy Cecén, augusztus 10-én hajnalban akartak ellenőrizni a rendőrök egy magyar honosságú mikrobuszt, amikor a gépjármű az úttestről letérve egy ingatlan kerítésének ütközött. A hét férfi szír állampolgárnak vallotta magát, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A balesetet követően az egyenruhások a helyszínen elfogtak hét külföldi személyt, a buszban utazó emberek közül további nyolc fő elmenekült a helyszínről.

Ezek a hírek ennek a hétnek a „termései”, de ha megnézzük a rendőrség honlapját, más, akár távolabbi megyékben is hasonló a helyzet: egyre több embercsempészt és illegális bevándorlót fülelnek le a rendőrök.

Bakondi György sajtótájékoztatóján a hazai adatokat ismertetve elmondta: péntekig 57 971 határsértőt fogtak el, tavaly ugyanebben az időszakban még 18 500 volt a számuk. Idén 548 embercsempészt fogtak el, tavaly ugyanebben az időszakban 223-at – írta az MTI. Szavait sajnos ez elmúlt hét, környékünkön történt eseményei is alátámasztják.

Tíz illegális bevándorló és az embercsempész egy kocsiban Dunaföldváron
Fotó: police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában