tárlat

2021.09.27. 11:30

Ami egyikünknek kacat, másikunknak lehet kincs

„Kacatvarázs” címmel nyílt kiállítás 2021. szeptember 23-án 17 órakor Perkátán, a Győry-kastély épületében, a József Attila Nagyközségi Könyvtár szervezésében. A tárlaton a közönség két helyi hobbi művész, Zám Anikó és Zám Judit alkotásait láthatja, amelyek a mixed media technikával készültek.

Horváth Dóra

A megnyitón Lászlóné Szabó Edit, a Perkátai ÁMK József Attila Nagyközségi Könyvtár vezetője mondott köszöntő beszédet, s méltatta a két hölgyet.

– Az alkotók keze nyomán, a képzeletük szárnyán elevenedtek meg, változatos kompozíciót alkotva az apró kis szerkezetek, a háztartásban feleslegessé vált miniatűrök, például csavarok, szegecsek, apró gyöngyök és csipkék – mondta Lászlóné Szabó Edit a tárlatról.

Felnőttek és gyerekek egyaránt találnak nekik tetsző kincseket a Perkátán látható kiállításon
Fotók: Horváth Dóra

S valóban, az érkezőket egy varázsvilág fogadja a terembe lépve: a képeken balerinák, virágok, hangszerek, ruhák elevenednek meg, a tárgyi munkák között pedig az egyszerű használati eszközök mellett (poharak, üvegek stb.) a művészek kellékei, dobozok és egy öv is új perspektívát kapott. A kiállításon minden korosztály találhat magának tetsző munkát, művet, mind a gyermekek, mind a felnőttek számára sok érdekességet rejt magában a „Kacatvarázs”. Fontos kiemelni, hogy az újrahasznosítás mintapéldája is a tárlat, hiszen olyan alapanyagokból dolgozik a két perkátai hobbi művész, amit más esetben kidobnánk.

Az ünnepségen Zám Judit is köszöntötte a látogatókat. Elmondta, hogy a technikával, amellyel dolgoznak, négy éve találkozott először Angliában.

A két alkotó, Zám Judit és Zám Anikó a kiállítás megnyitóján

– Azonnal megtetszett, de csak 1,5 éve készült el az első darab, amihez a húgom segítségét kértem a színek összeigazítása végett, mivel ő sok más munkát készített addigra – mondta Zám Judit a megnyitón. – A bemutatkozó munka egy esküvőre készült, és nagy sikert aratott. Így azonnal egyértelmű volt, hogy ki kell próbálni. Jártuk a boltokat a paszták, ragasztók beszerzése miatt, az alapanyagokat pedig próbáltuk otthoni elfekvő régi darabokból és ismerősöktől begyűjteni. Ez a gyűjtés még mindig tart, sőt ha valahol ígéretesnek látszó szép darabot látunk, meg is vásároljuk. Nagy öröm, amikor elkészül egy-egy mű. Reméljük, másoknak is tetszik.

További meglepetése volt a tárlat-megnyitónak, hogy a két alkotó édesanyja, Zám Jánosné egy verssel köszöntötte lányait első, önálló kiállításuk bemutatásán.

Használati eszközök és kidobásra ítélt tárgyak egyaránt vannak

A „Kacatvarázs” tárlatra minden érdeklődőt várnak, s 2021. október végéig látható a Győry-kastély épületében, annak nyitvatartási idejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában