tanévkezdés

2021.09.02. 20:00

Felújítások, táborok a nyári szünidőben

Több mint kétezer-négyszáz diáknak biztosítottak nyári foglalkozásokat a Dunaújvárosi Tankerülethez tartozó iskolák, a szünetben több felújítást is végeztek.

Molnár Emese

Fotó: LI

Néhány kiemelkedőbb témáról kérdeztük a Dunaújvárosi Tankerületet a tanévkezdés kapcsán. Elsőként a nyári szünetben megvalósuló Csodaszarvas-program és Erzsébet-tábor statisztikájáról érdeklődtünk. Mint arról korábban beszámoltunk, a helyi általános iskolák zöme a Csodaszarvas-program által napközis jellegű foglalkozásokat tudott biztosítani a tanulóknak. Mindkét kiírásra a Dunaújvárosi Tankerületi Központ által pályázhattak az intézmények. Összességében 105 millió forintból huszonhét iskola biztosított kikapcsolódást a nyáron 2442 tanuló számára.

A Csodaszarvas-program keretében több iskola szervezett legalább kéthetes napközis tábort a fiataloknak
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A szünetben karbantartási munkálatokat is végeztek a tankerületi iskolákban, mintegy 20 millió forintból valósultak meg fejlesztések. Javították a többi között a burkolatokat, falakat, lábazatokat, villamos elosztókat, vizes­blokkokat, vezetékeket, tetőket, szigeteléseket, esővíz-elvezető csöveket, és volt tisztasági festés is. Arról is beszámolt a tankerület, hogy kicserélték a radiátorokat, így az intézmények fűtéskorszerűsítését is sikerült megvalósítaniuk.

Negyven oktatási intézmény tartozik a Dunaújvárosi Tankerülethez, ebből kilenc helyi iskola (6 általános, 2 gimnázium és egy művészeti iskola). A tankerület fenntartásában maradt a Móricz Zsigmond Általános Iskola is. Mint ismert, az előző tanévben tavasszal arról dönthettek a szülők és az intézmény munkatársai, hogy átkerüljön-e a Móricz a Magyar Evangélikus Egyház működtetésébe, de a többség nem szerette volna, a minisztérium pedig ekként is határozott. A tankerület azt írta, az iskola életét, illetve a tanévkezdést nem befolyásolta ez a kezdeményezés.

A pandémia sem indokolt rendkívüli szabályokat szeptemberre. Mint azt a tankerület hangsúlyozta, a mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva, és országosan a 12 év feletti diákok közül is már 185 ezren felvették az oltást, s nyitott még az internetes regisztráció, az időpontfoglalás lehetősége is. A Dunaújvárosi Tankerületi Központ fenntartásában működő dunaújvárosi intézményekből eddig 71, 12 év feletti diákot regisztráltak előzetesen a szülők az iskolai oltási akcióra. Az ő oltásukra augusztus 31-én a Széchenyi István Gimnáziumban került sor, azonban még van lehetőség pótjelentkezésre. Azt is tudjuk, hogy volt jelentkező ilyen iskolai oltási akcióra a Szabó Magda Református Iskolából, valamint a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskolából is.

A 2021/22-es tanévre vonatkozóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztató levelet küldött minden intézménynek, amely szerint az alapvető egészségvédelmi szabályok betartása mellett, jelenléti munkarendben indul a tanév. Ahogy a mindennapokban, úgy az óvodákban és iskolákban sem kötelező a maszk, és már nem kötelező a testhőmérséklet-mérés sem. Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, hogy mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában