Elutasították az ideiglenes intézkedést

2021.11.12. 20:00

Távhőügyben jogerős döntés másodfokon

A Győri Ítélőtábla megváltoztatta a Székesfehérvári Törvényszéknek mint elsőfokú bíróságnak az ideiglenes intézkedésről szóló végzését a dunaújvárosi távhőügyben – ezt jelentette be sajtótájékoztató keretében Szabó Zsolt alpolgármester pénteken.

Molnár Emese

A felek közti per tovább zajlik a bíróságon Fotó: DH/archív

Az előzmény, hogy a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft.-vel (DVCSH) 1998. június 12-én kötött és 2023-ig szóló üzemeltetési-vállalkozási szerződést az önkormányzat és a DVG Zrt. idén április 30-i hatállyal felmondta. A felmondást, a kialakult helyzetet vitatta a DVCSH, és keresetben kérte a szerződéses jogviszony fennállásának megállapítását, hogy biztosíthassa a távhőszolgáltatást. Erről határozott is a Székesfehérvári Törvényszék júliusban, vagyis, hogy ideiglenesen hatályban kell tartani a szerződést. A döntés ellen fellebbezett az önkormányzat és a DVG Zrt.

Jelen esetben a Győri Ítélőtábla döntése arról szól, hogy megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét és az ideiglenes intézkedést elutasította. A bírálat leírásában (amely megtalálható az önkormányzat hivatalos honlapján) az szerepel, hogy az ideiglenes intézkedés olyan magatartásra kötelezést tartalmazhat, amelyre a kérelmező jogosult lenne a perben érvényesített jog alapján. A kérelemben meg kell jelölni az ideiglenes intézkedés elrendelésére okot adó feltétel fennállását, amit a bíróság hivatalból is köteles vizsgálni.

Szabó Zsolt azt mondta, ez a döntés azt erősíti meg, hogy egy távhőszolgáltató van Dunaújvárosban, a DVG Zrt., és június 30-a után a DVCSH nem jogosult távhőszámlát kibocsátani. Kérdésünkre elmondta, a Székesfehérvári Törvényszék első fokon, nem jogerősen hozta meg a szóban forgó döntést, amely most másodfokon a Győri Ítélőtábla azon végzésével vált jogerőssé, hogy semmilyen ideiglenes határozatra nincs szükség, a per pedig tovább zajlik az érintett felek között.

A felek közti per tovább zajlik a bíróságon
Fotó: DH/archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában