Farsangi mulatság

2022.02.10. 11:30

Tavaszvárás cimbora módra

A farsang a tavaszvárás hagyományos örömünnepe, ami vízkereszttől a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. Ilyenkor a bálozók a bőséges evéssel, ivással a természetet is bőségre akarták késztetni. A városi gyermekkönyvtárban maga a Tavasztündér várta a farsangolni vágyó ifjú könyvmolyokat.

Török Tímea

Fotó: LI

Ismét cimborák népesítették be a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárát február 8-án, kedden, délután. 

Ekkor tartották ugyanis a Cimbora Klub tagjainak szokásos farsangi összejövetelét. Törökné Antal Mária, Marcsi néni maga is jelmezt öltött. 

A farsang a tavaszvárás hagyományos örömünnepe, ami vízkereszttől a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. Ilyenkor a bálozók a bőséges evéssel, ivással a természetet is bőségre akarták késztetni. A városi gyermekkönyvtárban maga a Tavasztündér várta a farsangolni vágyó ifjú könyvmolyokat farsangi kvízzel és sok játékkal. A cimborák pedig pompás maskarákban érkeztek a cimborabálba. Volt köztük szuperhős, indián, kalóz, Harisnyás Pippi, tündér, varázsló, cica, Télapó, egyszarvú és még paradicsomleves betűtésztával is. Persze, mint minden igazi bálban, tánccal, lakomával, kölyökpezsgővel és dínomdánommal ünnepeltek a cimborák is. Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Tavasztündérként várta az érkező kis cimborákat, akik pompás maskarákban érkeztek a jó hangulatú cimborabálba. Volt köztük szuperhős, indián, kalóz, Harisnyás Pippi, de tündér, varázsló, cica, télapó és egyszarvú is. Az egyik legfrappánsabb jelmez talán a Lackfi János verse nyomán életre kelt paradicsomleves betűtésztával volt. 

Mivel új cimborák is részt vettek az eseményen, játékos névismertetéssel is szórakoztatták egymást

A lányok és a fiúk részére külön tartottak jelmezversenyt, ahol a résztvevőknek néhány mondattal és gesztussal kellett bemutatniuk az általuk megszemélyesített alakra jellemző tulajdonságokat. Mindkét csoportból három-három díjazottat választott ki a jelen lévő szülőkből álló zsűri. 

A gyerekek pompás farsangi maskarákban érkeztek

Mivel vadiúj cimborák is részt vettek az eseményen, játékos névismertetéssel is szórakoztatták egymást. De volt farsangi kvízjáték, farsangi szokások, hagyományos ételek bemutatása, különböző farsangi játékok és a végén persze igazi bál, tánccal, lakomával, kölyökpezsgővel és dínomdánommal. 

A jelmezesek a megformált karakterre jellemző bemutatót tartottak

A gyerekkönyvtárban február 17-én papírszínházi előadás lesz. Minden meseszerető gyereket szeretettel várnak a különleges mesével átszőtt könyvtári élményre. 

A dunaújvárosi cimborák minden hónap második keddjén találkoznak, legközelebb tehát márciusban. Jövő hónapban a Cimbora Klub Nemes Nagy Ágnes Szökőkút című versének közös előadásával fog megemlékezni majd a víz világnapjáról. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában