Közélet

2022.03.11. 07:00

A háború elől menekülők nem illegálisan érkeznek

Legutóbb a témában közölt összefoglalónk óta megduplázódott az országhatárt illegálisan átlépő migránsok száma. Ez utóbbi jelenség sajnos szűkebb pátriánkban is megfigyelhető: sokasodik azoknak a rendőrségi és ügyészségi, szerkesztőségünkhöz is befutó híreknek a száma, amelyek azt taglalják, hogy városunk környékén milyen illegális bevándorlók és embercsempészek elleni intézkedéseket kellett foganatosítaniuk a hatóságoknak.

Brousil Csaba

Szerdán írtunk arról, hogy március 8-án a megyében, Bakonycsernye határában állítottak meg egy svéd honosságú járművet, amelyet egy ukrán állampolgárságú sofőr vezetett. A járműben tíz felnőtt férfi utazott. Hárman elfutottak, a többiek nem tudták hitelt érdemlően igazolni az állampolgárságukat, személyazonosságukat. Az autó előfutója egy lengyel honosságú gépjármű volt, amelyben két fehérorosz állampolgárságú férfi utazott. A rendőrök a jármű sofőrjét és utasát is elfogták, és további intézkedések végett előállították a Fe­jér Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás. 

Illegális migránsok csoportja és a moldáv embercsempész Előszállásnál Fotó: police.hu

Szintén ezen a héten a megyei főügyészségtől érkezett a hír, miszerint a Dunaújvárosi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki 2021 áprilisában és májusában 12 külföldinek nyújtott segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez. 

Március elején írtunk arról, hogy gyorsított eljárásban bíróság elé állították azt az al­gériai férfit, aki 2021. december 13-án 11 afgán állampolgárnak nyújtott segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez és a Pentele hídnál fogták el a rend­őrök. 

Február végén arról tájékoztatta lapunkat a megyei főügyészség, hogy a Dunaújvárosi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt azzal a török férfival szemben, aki korábban hat szírnek nyújtott segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez. Február 19-én Előszállás környékén a polgárőrök és a rendőrök közös erővel fogták el azt a két embercsempészt, akik 22 illegális bevándorlót segítettek búsás anyagi juttatás reményében. 

 

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy az iratok nélkül a déli határzárat trükközve, törvénytelen módon átlépőket nem lehet egy lapon említeni az ukrajnai háború elől hazánkba érkező menekültekkel. A háború kitörése óta már több mint 200 ezer menekült érkezett hazánkba Ukrajnából. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta, jól látható, hogy mi a különbség a menekültek és a migránsok között. Az előbbiek okmányokkal, a hatóságokkal együttműködve, tényleges veszély elől érkeznek ideiglenes védelem céljából, amíg az utóbbiak ismeretlen identitásúak, ismeretlen állampolgárságúak és nem ismert céllal akarnak bejutni Magyarországra embercsempész bandák támogatásával – idézte szavait az MTI. 

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a minap Genfben visszautasította, hogy az Ukrajnából érkező menekültek és az illegális migránsok között bárki párhuzamot vonjon. Az illegális migránsok gyakran agresszívan viselkednek, és a zöldhatáron akarnak átlépni, de az Ukrajnából érkező menekültek a határátkelőhelyekhez jönnek, és fegyelmezetten, türelmesen várakoznak. Tájékoztatása szerint az ukrán határnál lévő hazai segítségpontokon eddig 115 ezer ember kapott segítséget, miközben a kormány által indított a Híd Kárpátaljáért segélyprogram számlájára már 638 millió forintnyi adomány érkezett. (Forrás: MTI, DH) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában