Ebtulajdonosoknak szilveszter előtt

2022.12.29. 09:00

A beültetett mikrochip regisztráció nélkül semmit sem ér!

2013 január 1. óta minden 4 hónaposnál idősebb kutyánál kötelező az azonosítására szolgáló mikrochip. Ám a beültetett chip önmagában még nem elég ahhoz, hogy a gazdát valóban meg is lehessen találni. Erre hívja fel a figyelmet szilveszter közeledtével a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet csapata.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A magát a legteljesebb adatbázis és koordinációs csapatnak nevező társaság, mely leginkább a szilveszterkor elszökött kutyák hazajuttatásában nyújt segítséget, már karácsony előtt a szilveszteri petárdázásokra hívja fel az ebek gazdáinak figyelmét. Évek óta minden év végén téma: fokozottan figyeljünk kedvenceinkre, mert a hang és fényhatások következményeként sok kutya annyira megijed, hogy félelmében elszökik és szalad, amerre csak lát. Aztán a nagy ijedelmet követően nem talál haza az akár kilométerekre is elfutott négylábúnk. 

Mit tehetnünk hát? Az állatmentők közösségi oldalán közzétettek szerint, a beültetett chip a regisztráció nélkül semmit sem ér! Minden esetben regisztráljunk, illetve regisztráltassuk állatorvosunkkal az adatainkat – név, cím, telefonszám - a központi rendszerben, sőt ezt követően érdemes visszaellenőrizni, hogy minden megfelelően felkerült-e. Tapasztalatok szerint az elveszett és chipezett kutyák nagy része hazakerül. Ideális esetben a kutya megfogásától számítva 10 percen belül kiderül, ki a gazda. Chip nélkül ez az idő napokat, heteket vagy hónapokat is jelenthet.

A regisztráció meglétét a www.petvetdata.hu weboldalon – ez a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszere - tudják ellenőrizni a chip számának beírásával. A számot a chip beültetése után az állatorvos beragasztja a kutya orvosi könyvébe. Ha a chipet az orvos beregisztrálta, a gazda az oldalon csak a kutya néhány adatát látja, ám ha nincs találat vagy adat, akkor a chip nincs regisztrálva! Ez esetben Önök is léphetnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában