Emlékművet avattak

2023.04.12. 14:00

Vadűzés, erdőzúgás a híres író, Széchenyi Zsigmond nyomán

Neves vadászírónk, Széchenyi Zsigmond születésének 125. évfordulója alkalmat teremt némi visszatekintésre. Nem kell sokat kutatni ahhoz, hogy ráleljünk Fejér vármegyei kötődéseire, kortársaink, vadászok és nem vadászok hozzá fűződő viszonyára.

Szente Tünde

Emlékműavatás 2021-ben Ráckeresztúron. A kép közepén dr. Kovács Zoltán, bal szélen Tessely Zoltán országgyűlési képviselő

Fotó: Szente Tünde

Nap mint nap kiejtik a nevét. Büszkén viseli 1999 óta Széchenyi Zsigmond nevét a Dunaújvároshoz közeli település, Baracs általános és alapfokú művészeti iskolája. Irodalmi műveltsége, alkotókedve, természetszeretete, térképészeti érdeklődése példa­képül szolgálhat az ifjúság számára. Így emlékeznek rá: „Széchenyi Zsigmond neve elsősorban a híres Afrika-vadász emlékét idézi fel bennünk, de ha végiggondoljuk, hogy könyveiben mi minden tárul elénk, hamarosan felismerjük, hogy azokban a vadászat, a vadászkalandok tulajdonképpen csak keretét képezik egy hatalmas, sokrétű, hallatlanul színes ismeret­anyagnak. Könyveiben a természet, a vadászat szépségeit a szakértő alaposságával, de a kalandos, regényes útleírás izgalmával írja le. Élete első számú szenvedélye a természetért, állatokért, különösen a nagy vadállatokért való lelkesedése volt. Gyermekkora óta dédelgetett álma földünk valamennyi állatának megismerése.” 

Könyvkiállítás-válogatás Széchenyi életművéből Fotók: Szente Tünde 

A Szentlászlópuszta nevű erdőrészen esti les során 1965. június 13-án egy vékony, 28 centiméter hosszúságú, hatos bakot lőtt. Ez a les volt életének utolsó vadászata – olvasható a Fe­jér Megyei Történeti Évkönyv 32. Széchényiek Sárpentelén címmel 2019-ben, a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára gondozásában megjelent kiadvány „Széchenyi Zsigmond Fejér megyei vadászatai” című fejezetében. 
A Zöld Erdő Vadásztársaság szervezésében, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás programsorozatának részeként, 2021. június 13-án emlékművet avattak Széchenyi Zsigmond utolsó vadászatának helyszínén, Ráckeresztúr, Lászlópuszta Szentháromság emlékparkjában. Az ünnepségen dr. Kovács Zoltán, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kormánybiztosa beszédében kiemelte Széchenyi Zsigmondnak a vadászati kultúra iránti elköteleződését, az egyetemes kultúrában betöltött értékteremtő szerepét. 

 

A megemlékezés részét képezte az a könyvkiállítás, amely válogatást tartalmazott Széchenyi Zsigmond életművéből. A Vadászkamara Kürt­együttes különlegességekkel lepte meg közönségét, elhangzott az „Egy a természettel” fanfárja, valamint az együttes vezetőjének, Nagy Csabának szerzeménye: Gróf Széchenyi Zsigmond indulója is. 

Odalett a trófeagyűjtemény, de megmaradt a vadászkönyvtár 
A II. világháború alatt nagy veszteség érte Széchenyi Zsigmondot, ugyanis leégett budapesti Istenhegyi úti villája, és megsemmisült trófeagyűjteménye. Vadászati felügyelő lett az Országos Erdészeti Központban (1947-től), később a Mezőgazdasági Múzeumban szakmuzeológus (1950). A kitelepítések őt sem kerülték el, egy Hajdú megyei, Polgár melletti tanyát jelöltek ki számára. Az 1950-es években bekerült a Keszthelyi Helikon Könyvtárba, ahol a vadászati irodalomból négynyelvű szakbibliográfiát állított össze. Felesége, Hertelendy Margit bátorítására és biztatására ismét írni kezdett. Állami expedícióval (Dénes Istvánnal, Szunyoghy Jánossal, Schuller Imrével és Böröczky Kornéllal) Kelet-Afrikában járt 1960-ban, 1964-ben pedig kilencedszer, de egyben utoljára jutott el Afrikába. Budapesten hunyt el 1967. április 24-én. 
Szakkönyvtára – csodával határos módon túlélte a II. világháborút – több mint 4000 kötetet számlált. Széchenyi Zsigmond vadászkönyvtára Magyarország legjelentősebb vadászati szakkönyvgyűjteménye, amelyet 1969-ben a Mezőgazdasági Minisztérium megvásárolt a Természettudományi Múzeum számára, ahol ma is hozzáférhető. 

Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeum 
Emlékét őrzi és a nevét viseli a Kárpát-medencei Vadászati Múzeum, amely 2014-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Hatvanban. Az állandó kiállítás bemutatja a vadászmesterség történetét, a Kárpát-medence vad- és halfajait, azok életterét, megismerkedhetünk a vadászat kultúrájának tárgyi emlékeivel és az ősi gasztronómiával. A Széchenyi Zsigmond tiszteletére berendezett szobában található személyes tárgyai betekintést engednek vadászírónk izgalmas életútjába. Életút-monográfiáját Gyorgyevics Tamás Széchenyi-kutató írta meg, aki a Nimród vadászújság idei számaiban legfrissebb kutatásait osztja meg az olvasókkal. 
Sárvár-felsővidéki gróf Széchenyi Zsigmond főbb művei: Csui!... (1930), Elefántország (1934), Hengergő homok (1935), Alaszkában vadásztam (1937), Nahar (1940), Afrikai tábortüzek (1959), Ahogy elkezdődött (1961), Denaturált Afrika (1968), Vadászat négy földrészen (1987). Sokat idézett jelmondata: A „Vadászat”: vadűzés és erdőzúgás. De több erdőzúgás!... 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában