Dunaújváros Ifjúságáért díj

2023.05.18. 14:27

"Az utolsó szamurájok egyike"

A csütörtöki közgyűlés elején ünnepélyes keretek között adták át a Dunaújváros ifjúságáért díjat, amelyet idén Schneider László, a Hikari Dojo Harcművészeti-, Sport- és Kulturális Egyesület vezetője vehetett át.

Molnár Emese

Schneider László, díjazott, a Hikari Dojo Harcművészeti-, Sport- és Kulturális Egyesület vezetője

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Mint azt a díjazott méltatásában írják, Schneider László 1980-tól a Dunaújvárosi Papír SK Karate szakosztály sportolója, majd edzője. 1991-től a Hikari Dojo Harcművészeti-, Sport- és Kulturális Egyesület sportolója, edzője, tulajdonosa. 

Schneider László, díjazott, a Hikari Dojo Harcművészeti-, Sport- és Kulturális Egyesület vezetője
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Sportolói tevékenysége során több országos versenyen öregbítette városunk hírnevét szép eredményeivel. 

Sportolói és edzői tevékenysége során a Japán Karate Szövetség 7 danos mestere lett. 

Mesteri fokozata és edzői tevékenysége eredményeként a Magyar JKA Karate Szövetség ügyvezetője, a Japán Karate Szövetség instruktora, versenybírója és vizsgáztatója lett. Edzői tevékenysége során tanítványai diákolimpiai címeket, több, mint száz alkalommal magyar bajnoki címet, valamint Európa- és világversenyeken is szép eredményeket értek el. Sportvezetői tevékenysége is kiemelkedő, hiszen neki köszönhetően Dunaújvárosban is rendeztek karate magyar bajnokságot, illetve gyermek Európa-bajnokságot is. Schneider László több alkalommal rendezett nemzetközi edzőtábort is városunkban, amelyen több százan vettek részt. Az általa vezetett edzéseken mintegy 60-80 gyermek, illetve fiatal felnőtt folyamatos és felelősségteljes képzését végzi. 

Schneider László szigorú, egyenes edzőnek tartja magát, s mint azt egy korábbi interjújában elmondta, a Hikari Dojo SE-nél életkortól függetlenül bárki megtalálhatja számításait.

Schneider László az egyesület alapítójaként és vezetőjeként fiatalok százait nevelte fel olyan kultúrában, szellemben és közösségben, amelyre méltán lehetünk büszkék – ezt egyik tanítványa, Borsos Péter eképpen fogalmazta meg: „Laci Bácsi számomra az utolsó szamurájok egyike. Azon ma már idős szüleink, nagyszüleink, tanítóink egyike, akik örökérvényű értékeket képviseltek. Akik számára a jogok csak a kötelességek után keletkeztek, akik számára az adott szó visszavonhatatlan kötelezettséget, a hűség valódi értéket jelentett. Akik mindig inkább kicsit (vagy sokkal) előbb érkeznek, mintsem elkéssenek valahonnan. Akik nem csak mondják, hanem a saját tetteikkel és az egész életükkel példázzák számunkra ezeket az értékeket”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában