Tűz van, babám?

2023.05.11. 14:00

Megváltozott a kéményseprő tevékenység, pedig az ellenőrzés elengedhetetlen a baj megelőzéséhez

Török Tímea

A társasházakhoz a kéményseprők a jövőben is automatikusan, az év elején közzétett sormunkaterv szerint érkeznek Fotó: MW

Fotó: Berán Dániel

A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a fűtési időszakban bekövetkező lakástüzek, és a szén-monoxid-mérgezések száma évről évre emelkedő tendenciát mutatnak. Szünder András kéményseprő mesterrel folytatott beszélgetésünk irányította rá a figyelmünket a kéményseprő tevékenység kapcsán bekövetkezett változásokra.

A lakástüzekkel és a szén-monoxid-mérgezésekkel összefüggő balesetek leggyakrabban emberi mulasztás miatt következnek be, holott a fűtőeszközök és a kémények a fűtési szezon kezdete előtti rendszeres felülvizsgálatával könnyen megelőzhetőek lennének. Ráadásul a veszélyeztetettek körét az is növeli, hogy az energiaválság miatt sokan visszatértek a hagyományos (fa, szén) fűtési módokhoz, ami azonban jelentős kockázattal jár, ha a fűtőberendezések és a kémények állapota nem megfelelő.

A kéményseprő vizsgálatról

A kéményseprők célja a füstelvezető épségének, valamint a fűtésrendszer biztonságos működésének ellenőrzése; az esetleges problémák kiszűrése, a balesetetek megelőzése. A vizsgálat során kívül-belül megnézik az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik azok műszaki állapotát, vizsgálják, hogy a fűtés működéséhez van-e az adott helyen elég levegő, illetve biztosított-e a levegő utánpótlása, emellett elemzik a tüzelőberendezésből távozó égéstermék összetételét. Ha problémát tárnak fel, fontos, hogy saját érdekében mindenki mihamarabb intézkedjen a javításról.

A szakember a kéményvizsgálatról tanúsítványt állít ki. Ezen fel kell tüntetnie az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett műszeres mérések eredményét. A katasztrófavédelem kéményseprői készpénzt nem kezelhetnek, nem fogadhatnak el. Végeznek díjköteles munkát is, azonban ezeket előre, írásban meg kell rendelni és a munka elvégzése után, számla ellenében, átutalással kell a díjat megfizetni.

A katasztrófavédelem minden kéményseprője végzett szakmunkás, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel, és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a

katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk, mérőműszerük biztosított.

Nem automatikus, hanem meg kell rendelni

A társasházakba a kéményseprők a jövőben is automatikusan, az év elején közzétett sormunkaterv szerint érkeznek, amelyről hirdetmény útján értesítik az érintetteket. A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az itt élőkhöz a tulajdonosok kezdeményezésére, egyeztetett időpontban érkeznek a szakemberek, ezért fontos, hogy erről se feledkezzünk el!

Fontos tudnivaló, hogy 2023. január 20-tól a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes lakossági kéményseprő-ipari közszolgáltatást. A szolgáltatás megrendelése telefonon a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüpontot választva, a családi házakban élők online is egyeztethetnek időpontot az ingyenes kéményseprői sormunka elvégzésére a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon.

Érdemes a szolgáltatást jóval a fűtési szezon megkezdése előtt megrendelni, mivel több millió kémény tartozik hozzájuk, így munkatársaik gyakran csak két hónapos várakozási idő után tudják a munkát elvégezni.

Vállalkozásoknak díjköteles

Azokban a lakásokban, házakban, ahová vállalkozás van bejegyezve, a hatósági felügyelet öt céget bízott meg a megyében, amelyek a kéményseprői feladatokat ellátják. Azonban ezeknek a házaknak a vizsgálata díjköteles. A kéményseprő-ipari szolgáltatás elvégzését a katasztrófavédelem a helyszínen ellenőrizheti. A kötelezően előírt ellenőrzésről a megbízott cégek tájékoztatót küldenek.

Szünder András, a Magyar Kürtő Kft. kéményseprő mestere arra is felhívja a figyelmet, hogy aki elmulasztja a kéményseprés elvégeztetését, az bajba sodorja magát vagy hozzátartozóit. Ezen túlmenően pedig egy esetlegesen bekövetkező káresemény kapcsán a biztosító bekérheti a kifizetés feltételeként a vizsgálati lapot, ezért sem elhanyagolható a kémények vizsgálata.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában