Dr. Unger Zsolt

2023.09.17. 10:00

Az ügyvéd tanácsai: közlekedési szabálysértésről

Duol.hu

Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Azon közlekedési balesetek közül ahol nyolc napon belüli sérüléseket szenvedett a sértett szabálysértésnek minősül, ahol a sérülés nyolc napon túli, az már közlekedési bűncselekménynek.

A közlekedési szabálysértések gyakori esete amikor két vagy több jármű ütközik össze és nincs súlyos sérülés. A közlekedési baleset helyszíne
alapozza meg az illetékességet, vagyis az a rendőrkapitányság vizsgálja az ügyet, ahol a közlekedési baleset történt. Szabálysértési ügyekben több jogorvoslati lehetőség is van.

Amennyiben rendőri intézkedésre kerül sor és senki nem ismeri el a felelősséget, akkor az intézkedő rendőrség szabálysértési osztálya hoz
határozatot. Ha a rendőrség számára és a bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy ki a felelős a balesetért , akkor határozatot hoz és az elkövetővel szemben pénzbírságot, esetleg eltiltást alkalmaz.

Ezzel a határozattal szemben meghallgatást lehet kérni, ahol a rendőrség előtt szóban vallomást lehet tenni ,szakértő kirendelését lehet indítványozni. A rendőrség a felvett bizonyítás alapján megváltoztathatja, illetve hatályában fenntarthatja korábbi határozatát. Ezzel az újabb határozattal szemben kifogás nyújtható be a szabálysértési ügyeket tárgyaló bírósághoz, amely másodfokú hatóságként jár el az ügyben.

A szabálysértési határozatban közlekedési balesetek és egyéb közlekedési szabályszegő magatartás miatt kiszabott közúti járművezetéstől eltiltás
esetén utánképzés elrendelésére akkor kerül sor, ha legalább hat hónapos eltiltást szabtak ki. Hat hónap alatti eltiltás esetén utánképzés nincs, és nincs utánképzés akkor sem, ha 6 hónapot meghaladja az eltiltás, de kizárólag valamelyik kategóriától tiltották el (például A,B,C,D) kategóriák.

Amennyiben valakit közlekedési bűncselekményben, büntetőeljárás lefolytatása után tiltanak el a közúti járművezetéstől, az eltiltás tartama egy hónaptól tíz évig terjed vagy végleges hatályú lehet. Ez alól ugyanúgy, mint a szabálysértési ügyekben kivétel, ha a bíróság kategória eltiltást alkalmaz. Ha valakit csak a B kategóriától tiltanak el, például ittas vezetés miatt, de a foglalkozásához a D kategória szükséges, ezért attól nem tiltották el, akkor a kormányhivatal olyan vezetői engedélyt ad ki, amelyben ezt a tényt rögzíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában