Lorántffy-iskola

2023.12.08. 14:00

Karrierlehetőségeikről szereztek tapasztalatot a diákok

Minden ágazatra kiterjedő pályaorientációs programot szervezett diákjainak a Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégium.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Laczkó Izabella

A december 7-én, csütörtökön tartott tájékoztató napon az iskola falain belül és azon kívül is lehetőség nyílt a tanulóknak információt gyűjteni a különféle karrierlehetőségekről. Amint azt Marczona Tamásné, a Lorántffy szakmai igazgató helyettese elmondta, a pályaorientációs rendezvényen minden fiatal részese lehetett egy különleges, saját szakmai repertoárjába illő programáradatnak. Az előadások és intézménylátogatások alkalmával a növendékek tapasztalatot szerezhettek szakmákról, és a kapcsolatépítésre is esélyt kaptak.

A szépészeti ágazat 9-10. évfolyamos diákjai egy informatív előadáson vehettek részt, amely során a szakképzési munkaszerződésről, a duális partnerségről és az azzal járó papírmunkáról tájékozódhattak. Emellett a szépészek a kecskeméti Biola Biokozmetikai Kft. cégbemutatóján, és Cziráki László esküvőszervező által tartott kerekasztal beszélgetésen is részt vehettek, illetve a helyi borbélyszalonok, fodrászüzletek mestereit is meglátogathatták.

Fotó: Laczkó Izabella

Az egészségügyi ágazat tanulói közül a 9. évfolyamos ápolók és gondozók az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonait (ESZI) és az Országos Mentőszolgálat Dunaújvárosi Mentőállomását látogatták meg, míg a 11-12. évfolyam ápolói a székesfehérvári Skill laborba utaztak.

Fotó: Laczkó Izabella

A pályaorientációs nap folyamán a kisgyermekgondozó és -nevelő ágazatos lórisok szakmai előadásokon és kreatív foglalkozásokon vehettek részt, megismerkedhettek a „mesepárna” módszerrel, a Szociopoly társasjátékkal, valamint karácsonyi dekorációkat is készíthettek. A 9-10. évfolyamos vegyészek pedig az ágazati alapvizsgáról hallgathattak meg egy átfogó előadást, és a Vajda Papír Kft. és a Hamburger Hungária Kft. üzemeit is meglátogatták, míg a 11-12-13. évfolyamosok a budapesti Soneas Vegyipari Kft. üzemében, valamint a százhalombattai Mol Dunai Finomítójánál jártak.

Fotó: Laczkó Izabella

A program során a diákok egy motivációs előadáson is részt vehettek, melyet a Lorántffy egykori diákja, Krencz Nóra írónő tartott. A volt tanítvány 16 évvel ezelőtt kezdett el írni, de mielőtt 2016-ban kiadta volna fantasy trilógiájának első kötetét, a technikumban női szabónak tanult, majd később cukrásztanulónak állt. A Lorántffy iskola tanulóinak személyes történetét, íróvá válásának rögös útját mesélte el, inspirálva ezzel a pályaválasztás előtt álló fiatalokat céljaik megvalósítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában