Járvány

2024.01.13. 11:30

Dunaújvárosban is sokan keresik fel a rendelőket felső légúti megbetegedésre utaló tünetekkel

Az elmúlt hetekben fokozódott a felső légúti megbetegedések száma Magyarországon, leginkább a koronavírus és az influenza támad. A dunaújvárosi helyzetről dr. Esztergomi Klára háziorvost kérdeztük.

Szente Patrícia Andrea

Orvosi vizsgálat: sok a felső légúti beteg

Fotó: Pusztai Sándor/MW

Decemberben szakemberek a járvány fokozódását jósolták az ünnepek miatti bevásárlási őrület, valamint a családi összejövetelek eredményeképp, de a januári iskolakezdés miatt is esetleges növekedést tapasztalhatunk majd. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatai szerint a 2023-as év 45. és 51. hete között csaknem kétszeresére nőtt az influenzaszerű és akut légúti fertőzéses tünetekkel orvoshoz fordult betegek száma. Tetőzés azonban 50. héten volt (2023. december 11–17. között), ekkor 40 200 fő influenzás, 295 600 fő pedig akut légúti fertőzéses panaszokkal kereste fel orvosát.

Sokan fordulnak orvoshoz felső légúti megbetegéses panaszokkal (képünk illusztráció)
Fotó: Pusztai Sándor/MW

Az NNGYK weboldalán 2024. 01. heti adatok (január 1-7.) a legfrissebbek, ez alapján enyhe visszaesés tapasztalható a betegek számában, a szennyvízben található koronavírus koncentráció pedig a legtöbb helyen stagnál. Az 01. héten 92 betegtől érkezett minta az NNGYK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 63 minta közül 11 betegnél az influenza különféle típusait, 1 betegnél az RSV-fertőzést, 21 betegnél pedig a SARS-CoV-2 vírust mutatták ki – írták. Közleményükből az is megtudható, hogy az első héten orvoshoz fordult betegek közül a 15-34 éves korosztályt érintette leginkább az influenzaszerű megbetegedés, az akut légúti fertőzés pedig leginkább a 0-14 évesek között terjed.

Kimutatott tehát, hogy a koronavírus okozza a legtöbb megbetegedést. Amint arról társlapunk, a feol.hu is beszámolt, egy olyan új variáns van a láthatáron, ami befolyásolhatja a következő hetek járványügyi helyzetét. Ez a BA.2.86 (Pirola) nevű alvariáns leszármazottja, a JN.1 variáns. Az ezen variánssal megbetegedő emberek tünetei közé tartozik a magas láz, torokfájás, köhögés, légzési nehézségek, de akár a hasmenés, hányinger és hasi görcsök is.

A terjedő járványról dr. Esztergomi Klárát, a 11. számú, Dózsa II. Városrészi rendelő háziorvosát is megkérdeztük, aki elmondta, rengeteg beteg érkezett a rendelőbe az elmúlt hetekben. „Karácsony előtt és a két ünnep között nagyon sok beteg volt, ezen a héten talán kisebb visszaesés tapasztalható” – jegyezte meg. A legtöbben még mindig felső légúti fertőzésekre utaló tünetekkel (fejfájás, magas láz, köhögés, elesettség) keresik fel a háziorvost, és mint azt megtudtuk, közülük sokan koronavírussal fertőzöttek. A covidos betegek közül szinte mind otthon vészeli át a kórt, csupán egy beteg került korábban kórházba tüdőgyulladással, azonban már őt is hazaengedték.

A doktornő a betegségek megelőzésre a gyakori szellőztetést és a maszkviselést javasolja leginkább, utóbbi a rendelő látogatásakor kötelező, de más egészségügyi intézményekben, kórházakban is ajánlott. Emellett a rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés is fontos, ezzel lecsökkenthetjük a járvány terjedését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában