Süssön szalagos fánkot!

2024.01.14. 07:00

Elkezdődött a maskarás, vidámságot hozó farsangi időszak

Farsang a jelemezbálok, lakomák, mulatságok időszaka, amikor maskarába bújva igyekszünk a téli fagyokban elnehezült testünket és lelkünket felpezsdíteni és ráhangolódni a közelgő tavaszra. A télűző mulatozás időszaka pedig már elkezdődött vízkeresztkor, január 6-án, múlt héten szombaton.

Körmendi Erzsébet

Vidám farsangi társaság

Fotó: Szendi Péter/MW

De mikor van a farsangi időszak, mikor van farsang 2024-ben, mikorra kell elkészülni a jelmezekkel? A kérdés azért jogos, mert a farsangi időszak dátuma nem állandó, minden évben más időpontra esik. Ugyanis ez a jeles időszak vízkereszttől húshagyókeddig (a nagyböjt kezdetéig) tart. Vízkereszt napja minden évben január 6-án van. Húshagyókedd viszont egy mozgó dátumú ünnep: húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd, február 3 és március 9 közé esik. Ezek alapján már meg lehet határozni a farsangi időszakot.

Az iskolákban is nagy hagyománya van a farsangi mulatságoknak. A diákok imádják, és örömmel bújnak jelmezbe
Fotó: Szendi Péter/MW

Farsangi időszak 2024. január 6. és 2024. február 13. között van.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást. A farsang farka 2024-ben február 11-13 között lesz.

A farsangi szezon nemcsak jelmezes mulatságok nélkül nem múlhat el, de egy habkönnyű szalagos fánk nélkül is vétek túllenni az elkövetkező egy hónapon. Elkészítheted akár te is otthon ezt finomságot. Nem ördöngősség!

Így készíts isteni puha fánkot!

A gyerekek (de a felnőttek is) kedvence a szalagos farsangi fánk
Fotó: Nagy Balázs/MW

A farsangi fánk hozzávalói:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 evőkanál porcukor,
  • 5 dkg vaj,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 pohárka rum
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

1.Első lépésként futtasd fel az élesztőt. Ehhez langyosítsd meg a tejet, keverj el benne egy evőkanál porcukrot, és morzsold el benne az élesztőt. Hagyd kicsit állni.

2. Szitáld egy tálba a lisztet, sót, cukrot, add hozzá a vajat, tojássárgáját, rumot és a felfutott élesztőt.

3. Dagaszd ki a tésztát, majd takard le, és langyos helyen keleszd duplájára.

4. A kelesztés után nyújtsd ki ujjnyi vastagra.

5. Fánk szaggatóval vagy egy pohárral szaggasd ki a fánkokat, takard le őket, és keleszd kb. 30 percig.

A fánk sütése

Ahhoz, hogy a fánk szalagos legyen, a sütésénél figyelni kell pár dologra. Bő olajban süsd a fánkot, hogy a fánk úszni tudjanak az olajban. Közepes lángon  készüljön, hogy meg ne égjenek. Vedd számításba, hogy sülés közben a fánkok kb. másfélszeresükre nőnek. A fánkokat úgy helyezd az olajba, hogy az az oldala kerüljön az olajba, amelyik a deszkán volt. Az elején fedő alatt kell sütni, de amint megfordítottad a fánkokat, már fedő nélkül süsd aranybarnára a másik oldalukat. Szűrőlapáttal szedd ki a megsült szalagos fánkokat az olajból, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Amíg még melegek a fánkok szórd meg őket porcukorral. (Forrás: kellemesunnepeket.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában