Farsangi mulatság

2024.02.05. 11:23

Közösségi kemencére gyűjtenek Kisapostagon

2024. február 9-én farsangi mulatságot tartanak Kisapostagon, az önkormányzati épület földszinti kultúrtermében. A rendezvény amellett, hogy remek kikapcsolódást ígér, jótékony célt is szolgál. A zenés est célja, hogy Kisapostagon is legyen egy mindenki által szabadon használható közösségi kemence.

Duol.hu

Előzmények és a cél

14 éve a Magyarok Szövetsége elindított egy közösségi kemence építési mozgalmat, melynek eredményeképpen a térségben elsőként, a Dunaújvárosi Evangélikus Templom kertjében – önkéntesek munkájával – megépült a kemence. Annak érdekében, hogy Kisapostagon is épülhessen hasonló, két helyi civil szervezet, egy magánszemély, illetve az olasz Calamandrana testvérváros küldöttsége is adományozott e célra. Sajnos az eltelt idő alatt nem sikerült megfelelő helyet találni a közösségi kemenceszámára. 

A nemrég átadott piactér azonban tökéletes helynek bizonyult, így Kisapostag Község Önkormányzata határozatban fogadta el, hogy itt épüljön meg a közösségi kemence. A fedett társasági hely hátul a lépcsősornál lesz, ahol egy pinceboltozat található. Itt építik meg a kemencét és itt lesz kialakítva a fedett kiülő is, padokkal, székekkel. 

A korábbi gyűjtés alkalmával összejött 160 ezer forint ma már nem elegendő a kemence és a fedett rész megépítéséhez. A cél megvalósulása érdekében jótékonysági farsangi jelmezes mulatságot rendez Kisapostag Önkormányzata, remélve azt, hogy magánszemélyek, civil szervezetek és vállalkozások támogatni fogják a mindenki által használható, közösségi főzőhely megépülését. 

Farsangi zenés-táncos mulatság

A jótékonysági, zenés farsangi mulatság belépődíjakból befolyó teljes összege a közösségi kemence építést segíti. A belépőjegy minimális összege 2000 forint, de mindenki a lehetőségeihez mérten akár nagyobb összegű jegyvásárlással is támogathatja a nemes célt. 10.000 forint fölötti jegyvásárlásnál arany színű karszalagot kap a kiemelt adományozó, amely magában foglal egy italt is, melyet a Halászkert kocsmában lehet „beváltani”. A gyerekeknek és a 10 óra után érkezőknek ingyenes a belépés. A farsangi táncos est 7 órakor nyitja meg a kapuit és várhatóan éjfélig tart majd. A zenét Sipos Dávid szolgáltatja majd, aki garantálja a táncparkett koptatást.

Jelmezverseny

A vendégek számára nem kötelező ugyan a jelmez viselése, de ilyenkor általában szívesen bújnak más bőrébe a bálozók. Az jelmezek versenyén díjazni fogják a legötletesebb, és legkreatívabb alkotásokat külön a felnőttekét és külön a gyerekekét. A díjakat Kisapostag Község önkormányzata, Gino Konyhája és a Halászkert Kocsma ajánlotta fel. 

Vendéglátás

A mulatság résztvevőit – Gino és munkatársai felajánlásaként - szendvicsek, fánkok, zsíros kenyér, finom falatok várják. Mivel a program jótékony célt szolgál, a vendéglátás becsületkasszás rendszerben történik, azaz ne a finomságok értékeit nézzük, hanem a jó ügyet. 

Miért van szükség rá?

Nincs is jobb annál, amikor egy családi esemény közös sütögetés mellett zajlik. Az önfeledt pillanatot a tűz varázsa és a közösen elfogyasztott étel tesz meghitté, ünnepivé. Természetesen a baráti közösségek buliján is jó szolgálatot tesz egy kemence, mert a benne készült étel minőségében, frissességében össze sem vethető a megrendelt, vagy batyuban hozott koszttal. 

A dunaújvárosi evangélikus templomban legutóbb az ökumenikus imahét alkalmával, a záró esemény részeként kemencében sült csirkecombokkal vendégelték meg a résztvevőket. Előtte pedig kemencés töltött káposztát készíthettek a gyülekezet tagjai a karácsonyi asztalukra. 

Az alábbi példákból látható, hogy jó dolog készül Kisapostagon, ami nem csupán lakótér az itt élőknek, hanem élettér is, kedves szomszédokkal, jó barátokkal, nagyszerű közösséggel. 
Hogy a felépült közösségi kemence és környezete szép lesz-e? Erre a helyiek igényessége a garancia. Hogy megépül-e? Ez csak rajtuk múlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában