Ovisok a Petőfi házban

2024.03.18. 12:00

Autentikus megemlékezés élményekkel

Nem egyszerű az óvodás korosztályhoz közel hozni nemzeti ünnepünket. A Dunaújvárosi Óvoda Aranyalma Tagóvodája hosszú évekkel ezelőtt talált erre egy remek megoldást. Szalkszentmártonba utaznak a Petőfi házba, megnézik a Petőfi Sándor Emlékkiállítást, élménypedagógiai módszerrel ismerkednek az ünneppel, az íróval. Ez egy óvodás gyereknek szuper élmény. Idén is útra keltek.

Balla Tibor

Immár hagyománnyá vált a Dunaújvárosi Óvoda Aranyalma Tagóvodájában, hogy Március 15.-ei. megemlékezést az egész óvoda apraja-nagyja a szalkszentmártoni Petőfi-házban tartja. Ez történt idén március 14.-én is, hiszen az egész óvoda buszra szállt és elutazott Szalkszentmártonba. A házban a korhű ruhába öltözött Mészáros Szilvia, a szalkszentmártoni Petőfi Emlékház szakmai igazgatója fogadta az ovisokat. Az ivóban két rövid mesével bemutatta a gyerekeknek a Petrovics család és fiuk, Petőfi Sándor életét, munkásságát, illetve beszélt a szabadságharcról is. Örömmel ismertek rá a gyerekek Petőfi Sándor versére, az Anyám tyúkjára, amit már az óvodában is hallottak az óvónéniktől. Az igazgató megtanította a huszár rajzolás csínját-bínját is mindenkinek.

 


Tízóraira - a szokásoknak megfelelően finom kemencében sült kenyérlángost, és teát kaptak a gyerekek. Utána végigsétáltak a múzeumon, megnézték a mészárszéket, a szabadkéményes konyhát, a tisztaszobát, a pincét, ahová a betyárok menekültek el a pandúrok elől, és persze Petőfi Sándor szobáját, ahol még lúdtollal írta a verseit, és gyertyával világított.

 


Az udvaron mozgásos játékok várták a gyerekeket. A délelőtt zárásaként átsétáltak az óvodások a múzeum mellett található szoborhoz, amely mellé leszúrták az óvodában készített nemzetiszínű zászlókat, kokárdákat. Értékes élményekkel tértek haza a megemlékezésről az Aranyalma ovisai.
Egy korábbi látogatásról egy videoösszeállítás is készült: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában