Megemlékezés

2024.03.16. 11:00

Baracs: Nemcsak kívül, de legbelül a lélek is ünneplőbe öltözik

A sokéves hagyomány szerint a Baracs-Templomos temetőben tartották az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepséget Kornis Károly honvéd főhadnagy síremlékénél.

Horváth László

Intézmények, és civilek képviselői koszorúztak Baracs-Templomoson Fotók: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

A sokéves hagyomány szerint a Baracs-Templomos temetőben tartották az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepséget Kornis Károly honvéd főhadnagy síremlékénél. 

Elsőként a Széchenyi Zsigmond Általános Iskola 5. osztályos tanulói adtak műsort, melyben Szili Mirella és Brandtner Antal mondott verset, Békés Boglárka pedig énekelt. 

Azokra emlékezünk, akik készek voltak életüket áldozni a magyar szabadságért - hangsúlyozta beszédében Várai Róbert

Ezután Várai Róbert Baracs polgármestere köszöntötte az emlékezőket. Beszédében elhangzott, hogy március 15-én azokra az ismert és ismeretlen hősökre emlékezünk, akik a legdrágább kincsüket, az életüket adták a magyar szabadságért. Kiemelést kapott, hogy a szabadságot nem osztogatták ingyen, azt az alkotni képes, a közös célokért tenni tudó és tenni akaró egyének összefogása teremtette meg. A forradalmárok jól tudták, erejük megsokszorozódik, nagy dolgokra lesznek képesek, ha összefognak. Így vált a 1848 óta a nemzet összetartozásának tudata a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunkká. Elhangzott, nekünk nem kell a világot felforgatni, a harcmezőre vonulni, de felelősséggel tartozunk magyarságunk, s az azt megtartó keresztény értékek megmaradásáért. Kitartással, kart-karba öltve síkra kell szállni elveinkért, meg kell őriznünk szabadságunkat – hallhattuk Várai Róbert beszédének egy részletében.

Az ünnep második szónokaként Horváth Béla nyugalmazott történelemanár tartott előadást a márciusi ifjak cselekedeteiről, a katonai rangfokozatok elnyerésének módjairól, a szabadságharc egy-egy kiemelt, de kevésbé közismert mozzanatairól. Az ünnepség zárásául intézmények, civil szervezetek és magánemberek helyezték el az emlékezés virágait, koszorúit. A rendezvényen részt vettek Kornis Károly honvéd főhadnagy leszármazottjai is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában