Egyszerűen, magyarosan

2024.03.12. 14:00

Csak a sütik széle, de nagyon finomak

Érdekes kezdeményezés tanúi lehetünk a dunaújvárosi piac egyik szolgáltatóházban működő boltban, a Süti Szélében.

Agárdy Csaba

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Itt ugyanis a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanulóinak a süteményeit vásárolhatják meg a vevők. Vagyis a nappali tanulók szakmai gyakorlatán elkészült termékeket értékesítik igen kedvező áron.

Fazekas István vállalkozása bérli a Centrum Tanéttermet, ahol a kereskedelmi középiskola szakács és cukrász tanulói a gyakorlatukat végzik. Ő biztosítja az oktatáshoz szükséges alapanyagokat és az oktatókat egyaránt. 

– Korábban csak az iskolai büféknek, a technikumi TAN-ABC-nek szállítottunk süteményeket. 

Másfél éve fogalmazódott meg bennem, hogy jó lenne egy cukrászdát nyitni, ahol a tanulók termékeit árulnánk. 

A megfelelő üzlethelyiségre vártam. A piaci zöldségest is mi üzemeltetjük, mellette egy üzlethelyiség megüresedett, azt béreltük ki.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

De hogyan is működik a nem mindennapi vállalkozás az iskola, a tanulók és a Duna-Learning Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. részvételével?

– Együttműködési szerződésünk van a szakképzési centrummal. A kilencedik osztály után a tanulóknak munkaszerződést kell kötniük a gyakorlati oktatásuk idejére. 

Mi az eladókkal és a cukrászokkal vagyunk kapcsolatban. Ennek az eredménye a Süti Széle is.

Fazekas István elmondta, tavaly októberben nyitották meg a cukrászdát. Már két hét után növelniük kellett a kapacitásukat. Azóta is folyamatosan érkeznek hozzájuk vissza a pozitív jelzések, szinte napról napra népszerűbb a Süti Széle. A vállalkozó a sikerüket abban látja, hogy a hagyományos, egyszerű magyar süteményeket készítik a diákok, így azok kerülnek olcsón az üzletbe is.

– Nem a divatot, nem a francia vonalat követjük. Több remek oktatónk tanítja az utánpótlást. Minden úgy készül, ahogy az elő van írva, és az alapanyag, aminek benne kell lenni a süteményben, az benne is van. Persze a sütemények, a torták időnként nem olyan szépek, mint amelyek egy profi cukrászüzemben készülnek, de nagyon finomak, és olcsók.

A Süti Szélét Vácziné Kis Csilla vezeti a kereskedelmi iskola értékesítési szakán tanuló diákok segítségével. A szakember a cukrászda sikerességét tömören fogalmazta meg:

Eladja magát a termék!

Egy kereskedelemmel foglalkozó üzlet számára ennél talán nem is kell nagyon több.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában