Jövő-Új Városáért Egyesület

2024.03.08. 20:00

„Per aspera ad astra”, vagyis rögös az út a csillagokig (képgalériával)

Az immár hagyományos Polgári Estek rendezvény sorozat legutóbbi eseményének Batthyány-Schmidt Margit asszony, a történelmi Batthyány család tagja, a Magyar Batthyány Alapítvány és a Magyar Női Unió elnöke, és nem utolsó sorban az Új Társadalom Szalon megalapítója volt a vendége.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella

A Jövő-Új Városáért Egyesület szervezésében az egyetem előadójában megrendezett előadás – a nőnap apropóján – a nők társadalmi helyzetéről, az elmúlt századokban és a manapság betöltött szerepéről, továbbá a magyarországi főnemesség, köztük a Batthyány család hazánk történelmében betöltött szerepéről szólt. Nőnap előestéjén, március 7-én kora este az eseményt dr. Mészáros Lajos a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg, megköszönte a szervező civil egyesület munkáját. A köszöntő után a moderátor Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója vezette fel az előadást. Aki hangsúlyozta, hogy a vendégelőadó hölgy milyen nagy hatást gyakorolt rá. Tudása, élettapasztalata, elkötelezettsége, de ugyanakkor közvetlensége és kedvessége lebilincselte az előzetes interjú során, amelyet már lapunk hasábjain is olvashattak. A bevezető után a közönség is meggyőződhetett minderről.

Fotó: Laczkó Izabella

Batthyány-Schmidt Margit három gyermekes édesanya, a hazai civil szféra egyik legaktívabb női tagja, a Magyar Női Unió megalapítója, a Magyar Batthyány Alapítvány vezetője, továbbá számos hazai és nemzetközi szervezet elnökségi és igazgatótanácsi tagja vette át a szót. Lebilincselő, kisfilmekkel illusztrált előadásában kitért a nők helyzetére hazánkban és megtudhattuk, milyen szerepet töltenek be ma a történelmi családok a magyar társadalomban. 

Három kiváló, főnemesi nőalakról is beszélt a grófné előadásában. Szó esett Hugonnai Vilmáról, az első magyar orvosnőről, aki grófkisasszonyként kezdett tanulmányaiba és bár férje nem támogatta, de ékszerei eladásából magának finanszírozta tanulmányait. Beszélt gróf Batthyány Lajos özvegyéről gróf Zichy Antóniáról, akit a társasági életben Tony-nak hívtak. A végtelenül erős, erkölcsös, kitartó és intelligens asszony példát mutathat és hitet adhat a ma emberének. Ugyanakkor Boldog Batthyány László a szegények orvosa és Coreth Mária Terézia aranyszívű felesége is szerepelt a prezentációban. 

Fotó: Laczkó Izabella

Margit asszony kihangsúlyozta azt is, hogy miért fontos megszólítani a XXI. század új generációját. Megtudhattuk, hogy amíg a Magyar Női Unió egyfajta hídszerepet tölt be a döntéshozók, az érdekérvényesítők és a vidéki nők között, addig a Magyar Batthyány Alapítvány célkitűzése a nagy múltú történelmi család tárgyi és szellemi hagyatékának megőrzése, gondozása és tovább örökítése a következő generációk számára. Társadalmi szerepvállalásából és identitástudatából következően célja a magyar értékek felkarolása, s azok közvetítése idehaza és a nagyvilágban. Kitért továbbá az általuk alapított gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia díjra, melyet évről évre olyan személyeknek ítélik oda, akik egy magasabb cél érdekében tevékenykednek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában