Kényszercselekvések

2024.03.02. 15:30

Régen ördögűzéssel próbálták gyógyítani ezt a gyakori betegséget

Csaknem 300 ezer ember szenved ettől a „kórtól” Magyarországon, és sokan még csak nem is tudnak róla.

Szente Patrícia Andrea

Vannak, akik stresszhelyzetben a körmüket rágják és hajukat vagy bőrüket tépkedik, mások többször ellenőrzik, lekapcsolták-e a sütőt vagy bezárták-e az ajtót, sokan pedig megállás nélkül költik a pénzt, és hiába szeretnék abbahagyni ezeket a káros szokásokat, kényszert éreznek rá, hogy újra és újra megtegyék. Az ilyesfajta viselkedést kényszercselekvésnek nevezzük. A kényszerbetegségeknek rengeteg fajtája létezik, egyes típusai komolyabb következményekkel is járhatnak. Az előbb említett szokások is külön kategóriákba sorolhatók. Léteznek tisztálkodással, ellenőrzéssel, ismétléssel, számolással, rendrakással, gyűjtögetéssel kapcsolatos kényszercselekvések, amik mind extrém módon túlzásba vitt, repetitív voltuk által válnak betegséggé.

A Semmelweis Egyetem által közzétett információk szerint a kényszercselekvések, más néven kompulziók célja általában a kényszergondolatok, azaz obszessziók által kiváltott szorongás csökkentése. Olyan ismétlődő, elkerülő viselkedések, amik egyfajta megnyugvást jelentenek a cselekvő számára. Éppen ezért a kényszeresség, hiszen ha valamilyen oknál fogva nem folytatható a rituálészerű tevékenység, az fokozott stresszhez, pánikhoz, akár agresszióhoz is vezethet.

A kényszerbetegségek gyakran gyermekkorban kialakulnak és az egész felnőttkort végigkísérhetik. Csakúgy, mint ártalmatlan, berögzült szokásainkat, ezeket a káros habitusokat is rendkívül nehéz kiiktatni életünkből, legtöbbször csak külső segítséggel lehetséges „kigyógyulni” a kényszerbetegségekből. Annyira magától értetődő cselekvésekké alakulnak, amit egyes társas szcenáriókban sem lehet elhagyni, még akkor sem, ha a cselekvést végző tudja, hogy illetlenség.

A kényszercselekvések kialakulásában nagyban szerepet játszik a biológiai háttér, sőt, a kényszerbetegség az egyik legerősebben biológiai meghatározottságú pszichiátriai megbetegedés, ami a központi idegrendszer kóros működésén alapszik – soulwell.hu. Mint írják, a genetika is hatással van a betegség kialakulására: az elsőfokú rokonok között a kényszerbetegség előfordulása lényegesen gyakoribb (10-20 százalék), mint egészséges személyek rokonai körében (2-3 százalék). A kényszerbetegség előfordulása nem ritka. A járványtani felmérések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a lakosság csaknem 2-3 százalékát érinti ez az egészségügyi probléma, ami Magyarországon megközelítőleg 300 ezer embert jelent. 

Amint azt a pszichofeszek.hu kifejtette, a kényszeres cselekedeteket és gondolatokat egykor démoni megszállottságnak tartották és azt ördögűzéssel próbálták kigyógyítani az emberekből. Természetesen ma már tudjuk, hogy semmiféle túlvilági oka nincs a kényszerbetegségek kialakulásának, azokat pedig humánus módszerekkel, célzott terápiával, egyes esetekben gyógyszeres kezeléssel lehet megszüntetni, kordában tartani. Sőt, a tünetek akár kezelés nélkül is enyhülhetnek és meg is szűnhetnek az idő előrehaladtával, azonban erre nincs garancia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában