Pályaorientáció

2024.03.14. 07:00

Szakmai napok a Dunaferr iskolában

Háromnapos szakmai rendezvénnyel készült a diákjai számára a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Technikum és Szakképző Iskolája, amely elsődlegesen azt hivatott szolgálni, hogy a pályaorientációban segítsék és motiválják a fiatalokat.

Molnár Emese

Fotó: A szerző

Mint azt Zemankó Zoltán, a Dunaferr középiskola igazgatója vázolta, a gépészet, a villamosipar és a rendészet területét ölelte fel a sorozat, amely hétfőn vette kezdetét. Ezen a napon például három jelentős vállalati partnerük, az Amper 99 Kft., a Daniella Kft. és a Weidmüller képviseletében érkeztek szakemberek a diákokhoz előadást tartani. A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság mind a három napon jelen volt, a kollégáik többek közt intézkedéstaktikai gyakorlati foglalkozással és közlekedésbiztonsági előadással igyekeztek a hivatás szakmai részét minél jobban megismertetni a rendvédelmi pályára készülő tanulókkal. Szerdán a vármegyei kapitányság különleges bevetési egységétől (a mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztály, vagyis a MEKTA csoporttól) érkeztek az egyenruhások, akik gyakorlati fogásokat, a kényszerítő eszközök használatát is bemutatták a diákoknak, miközben meséltek speciális munkájukról, a rendőri hivatásról. 

 

Szintén a harmadik napon látogatott el a dunaferres tanulókhoz Máté Márton, a Ford Máté alapító tulajdonos ügyvezetője, valamint a MOL Csoport és a Petroszolg Kft. képviselői is.  

- Az a célunk ezzel a szakmai rendezvénnyel, hogy segítsük a fiatalokat a pályaorientációban, hogy felkeltsük az érdeklődésüket, mindamellett, hogy kapcsolatépítésre is lehetőség ad a munkaerőpiac szereplőivel - mondta Zemankó Zoltán. 

Az igazgatóval arról is beszéltünk, hogy manapság mekkora jelentősége van az oktatásban szerepet vállaló duális partnereknek, akiktől első kézből tájékozódhatnak a fiatalok a szakmák rejtelmeiről, és adott cégek esetében a karrierlehetőségekről. 

 

– Úgy vélem, manapság a duális képzés már nemcsak egy választható alternatíva, hanem egy remek lehetőség a szakmai gyakorlati tudás megszerzésére a fiatalok számára- hangsúlyozta az igazgató. 

Ezt erősítette meg Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója is, aki szerint az ilyen szakmai napokra azért van szükség, mert egyrészt színesítik a mindennapi oktatást, másrészt alkalmat ad a diákoknak arra, hogy találkozzanak és információt kapjanak azoktól a partnerektől, akiknél a képzés elvégzése után el is tudnak helyezkedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában