Kiállítás és vásár

2024.04.18. 17:00

Az ember, az egészség és a robotika a rendezvény fókuszában

Idén már ötödik alkalommal rendezik meg a Robotika 5 – Egészség és ember címmel a Vállalkozók Rácalmásért Egyesület országos robottechnikai bemutatóját és tavaszi vásárát a Dunaújvárosi Kosár Közösséggel karöltve Rácalmáson, a Jankovich-kúria és Rendezvényközpontban április 20-án 10 és 18 óra között.

Balla Tibor
Fotó: Archív

Az egész napos rendezvényen a tervezett előadások a következők: Érdekességek az űrtávközlés és a radartechnológia területén, Solymosi János űrmérnök előadása. A műholdak pályára állításának és üzemeltetésének alapvető, kulcstechnológiája a megbízható és megfelelő adatmennyiség továbbítására alkalmas űrtávközlés. Ugyancsak létfontosságú a korszerű, nagy felbontású radarok alkalmazása is, mind a pályára állítása alatt, mind pedig a pályán való követés során a műholdakkal és űrszondákkal való folyamatos kommunikáció elengedhetetlen. Ugyanakkor a radartechnológia alkalmas olyankor is képeket készíteni az átrepülés alatti területekről, ahol a hagyományos optikai megfigyelés nem működik. Az előadás során ezen érdekes területekbe nyerhetünk bepillantást.; Amire az orvostudomány nem képes..., Sárosi György kutató előadása. Vitalitás, egészség, természetes őssejt aktiválás, az egészség fenntartása és a kibillent egyensúlyi állapot visszaállításának alternatív lehetősége – mindezekről szó esik majd az előadásban.; A víz és az élet, Darabos János előadása. „A H2O csak egy képlet, addig igaz, amíg felírjuk a táblára. Azonban a víz sokkal több ennél: ásványi sókat, nyomelemeket tartalmaz, a testünk szerves része. Gondoskodik a testünk állandó hőtartásáról, az információáramlásról, a víz hozza-viszi az információt az emberi testben. Az emberi test elektromos működtetésű, benne az elektronok „jönnek mennek”. Az állandó elektronmozgás, az elektronmozgás által kialakított klaszterszerkezet változások szerint változik a sejtjeink elektron felvevő és leadó képessége, a redoxpotenciál (ORP) értéke. Azt a kicsi felületet próbálom szemléltetni, amit a tudomány bemutat. Mi ezt a tapasztalataink, vizsgálataink alapján tudjuk prezentálni, táplálkozási és élettani szempontok alapján – mondta el kedvcsinálóként Darabos János, a D-Produkt Kft. ügyvezetője.; Jövő forgatókönyve és eligazodás a jelenben címmel Zalatnay László helyi gazdaságfejlesztő előadása. 

A jövő alakulása mindig is izgatta az embereket. A történelmi korokban a jósok segítségével, ma a jövőkutatók előadásait hallgatva igyekszünk megtudni, hogy mi vár ránk. De miért ennyire érdekes az, hogy hogyan alakul a világunk az egyén számára? Miért és mire vagyunk ennyire kíváncsiak a jövővel kapcsolatban? Nem csak passzív módon, szemlélődve szerezhetünk információt, a jövő egyes elemeit meg is tervezhetjük. Sir Winston Churchill szerint 

Aki nem tervez, az a bukást tervezi.

Az előadó arról beszél majd, hogy a jövő alakítása milyen módon vehető kézbe. Mert a jövő formálása izgalmas, felemelő és szükségszerű feladatunk is.

A tervezett programok pedig: Kreatív robotika foglalkozás Kiss Róbert vezetésével, Időutazás, a jövő könyvtára címmel a Merlin Ház és a József Attila Könyvtár kiállítása, Mozgás a 21. század eszközeivel címmel Vámosi Zoltán előadása, kollaboratív hegesztőrobot, kiállítás a mesterséges intelligenciáról, valamint MBOT robotok, villamos vezérlés, automatizálás, 3D nyomtató és drón bemutató. 

A robotika mellett családi programok is lesznek a DunaKosárral. A kísérőrendezvényként előadások, beszélgetések a következők: 10:15 Józan-Ilyefalvi Noémi - A kovász és én, 11:15 Kálmán Juhász Orsolya - A fermentálás titkai, 12:15 Kiss Erika - Permakultúra egy családi gazdaságban, 14:15 Halász Gergely - A szappanon innen és túl, 15 órától örömzene, egész nap kézműves portékák.. Délelőtt 10 órától folyamatosan tart a tavaszi zsongás a kertben, amelyben: Anyák napjára készülünk, Mézeskalács díszítés Káli Zsuzsival, Ültess egy növényt, Egy csipet kertészkedés Isóné Gyulaházi Hajnalkával, Színes buborék sziget, Óriás és pöttöm buborékok a szelek szárnyán, Arcfestés és ugrálóvár, tehát ezt a színes hétvégi programot az egész családnak ajánlhatják a szervezők. Mindenki megtalálja benne a neki érdekeset, apa, anya és gyerekek is egyaránt.

A civil kezdeményezés célja, hogy segítse a helyi termelők és fogyasztók közötti kapcsolatot. A nap folyamán több termelő áruiból is válogathatnak majd az érdeklődők, és számos információval is szolgál a közösség az egészséges táplálkozás, a fenntartható gazdálkodás és a környezettudatosság témakörében a Dunaújvárosi Kosár Közösség jóvoltából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában