„Meggyilkolt fák” a belvárosban

2024.04.22. 07:00

Három képviselő, két fa – ez bizony kapufa!

Miközben a politikai kampány részeként három jelenlegi városi vezető a Technikum városrészben összesen kettő, azaz 2 fa elültetésének biodíszlete volt, addig Dunaújváros Belváros részében a tavaly ősszel ültetett fák egyike sem eredt meg idén tavasszal. A fákat nem csak elültetni, gondozni is kell, kellene!

Duol.hu

Karózott, elpusztult facsemeték

Fotó: Olvasói fotó

„Fát ültettünk a Föld napján az új Technikum városrészi játszótéren! Azt mondják fákat az unokáinknak ültetjük, hiszem, hogy ez az egyik legszebb és legfontosabb gesztus, amivel kifejezhetjük, hogy törődünk a jövőnkkel!” – tette közzé a mi három városi „vezetőnk” a Föld napján, április 19-én. Pintér Tamás polgármester, Mezei Zsolt és Szabó Zsolt alpolgármesterek hárman két fát ültettek a Technikum városrészben. 

Azt hitte, erdőtelepítés

Az egyik kommentelő jól summázta a két fa elültetését: „Jól belehúztatok ...az egész képviselő testület kellett volna ehhez a munkához ...! Azt hittem erdőtelepítés ...”

Nézzük csak tehát, hárman két fa, ez bizony kapufa! Nem azért, mert a Föld napja nem április 19-én, hanem 22-én van, mert ez megesik mással is, hogy eltéveszti, hanem azért, mert miközben az egyik helyen megy a parádé, addig a város más részein - szintén az önkormányzat keze nyomán - elpusztulnak a fák a felelőtlenségük, nemtörődömségük miatt. 

Hárman kellettek hozzá
Fotó: Olvasói fotó

A Belvárosban torzóként állnak a halott fák

Azért azt mindannyian jó szívvel fogadjuk, ha valakik önszántukból, de még ha csak politikai kampány célból is fát ültetnek, hiszen a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Éppen ezért talán nem ördögtől való az, ha örülünk annak, ha az elültetett fák egyszer meg is nőnek, árnyékot adva az arra járóknak. 

A város más részein azonban ennek pont az ellenkezőjét tapasztalhatjuk. Egy lakó hívta fel arra a figyelmünket, hogy Dunaújvárosban a belvárosi Ady Endre - József Attila és a József Attila - Babits Mihály utcák közötti belső udvarokban az önkormányzat által telepített fák egytől, egyik nem eredtek meg idén tavasszal, úgy fogalmazott, „meggyilkolták a fákat”. Azt mondta, hogy nagyon jó szándékú kezdeményezés volt az, hogy a kivágott fák helyére újakat ültettek, nagyon szép, élő csemetéket hoztak, és a hozzá nem értés miatt elfelejtették locsolni. Ezek az élő fák elpusztultak, és most ott állnak, mint egy torzó. (A Föld napján is – a szerk.) Fájó szívvel mondja: „Csak arra gondoljunk, hogy egy élő fát idehoznak, és hagyják meghalni.” 

Ó, azok a Vasmű úti platánok

A beszélgetés alkalmával óhatatlanul szóba kerültek a kivágott több, mint hatvanéves Vasmű úti platánfák is. Nagyon szomorú emiatt is, akkor próbálta ezt – többed magával – megakadályozni. Egy „tévés gyerek” azt mondta neki, hogy ne csinálja a balhét! Balhénak nevezték azt, hogy tiltakozott az értelmetlen fakivágás ellen. Megnézte az összes fát, amit a Vasmű úton kivágtak, csak kettő volt olyan, amelyeket „faegészségügyi” szempontból értelme lett volna kivágni. A többi, elmondása szerint egészséges fa volt. Ez az ő korosztálya emléke volt, úgy fogalmazott: „Ez a mi emlékünk.” Amikor ide került Dunaújvárosba, a platánsor dísze, egy éke volt az egész Vasmű útnak. 

Fakivágásra jelölve - halálra ítélve 
Fotó: DH
Fakivágás után – bevégeztetett
Fotó: DH

Számos példa van arra, hogy ahol az ilyen fák koronáját visszavágták, ott azok tovább éltek. Nem is kell messzire menni, erre jó példa a Kossuth Lajos utca fáinak jó pár évvel, talán van az már tíz évvel ezelőtti megmentésére tett kísérlet, aminek az eredménye ma is jól látszik. Szakszerűen megnyesték őket úgy, ahogy azt kell!

A Kossuth Lajos utca talán megmenekül
Fotó: Olvasói fotó

Lehetett volna itt is másképp?

A platánfák megmentésének számos módját megtapasztalhattuk Székesfehérváron és Budapesten is. Lehet ezt máshogy is csinálni. Erre jó példa a budapesti Andrássy úti, Kodály körönd több, mint 150 éves platánfája, amely ma is áll, köszönhetően a szakszerű hozzáállásnak és annak a szándéknak, hogy nem az elpusztításában, hanem a megmentésében gondolkodtak és cselekedtek a döntéshozók, még 2016-ban. A felmérés módszerébe tartozott többek között az ún. dendrológiai felmérés, a műszeres vizsgálat, statikai elemzés is. Ennek részeként részletes favizsgálatot végeztek FAKOPP 3D akusztikus tomográffal. A törzset három eltérő magasságban, a vázágakat a koronaalaphoz a lehető legközelebbi magasságban, egy rétegben vizsgálták. A törzs vizsgálati eredményét 3D-ben is ábrázolták, valamint műszerrel elvégezték a fa statikai elemzését is. Kezelési tervük alapján az elsődleges feladat a törzsre ható koronaterhelés csökkentése, ennek érdekében a fa ágait visszavágták.

Nem kérdés az, hogy ezt meg lehetett volna tenni a Vasmű úton is!

Az Andrássy úti több, mint 150 éves platánfa
Fotó: DH

 

Az Andrássy úti platánfa és környezete
Fotó: DH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában