Felhívás

2024.04.27. 15:00

Ölelj meg egy fát! - hidd el, jó érzés

Körmendi Erzsébet

Készüljön fotó arról, amikor átölel egy fát

Fotó: Facebook

Akinek van kedve részt venni egy vidám mókázásban, amelynek középpontjában a természet védelme áll, csatlakozzon az Előszállási Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár felhívásához, amelyben arra buzdít, hogy: "Ölelj meg egy fát!"

Fotó: Facebook

A feladat pedig a következő. A madarak és fák napjához kapcsolódóan át kell ölelni legalább egy percen keresztül egy fát, legyen az erdőben vagy esetleg otthon az udvarban, az iskola vagy óvoda udvarán, a közösségi parkok bármelyikében. Az ölelésről készíteni kell egy fotót, amit be kell küldeni május 5-ig az intézmény email-címére: [email protected]. A fotóval együtt el kell küldeni az ölelő személy keresztnevét és életkorát is, legyen ő gyermek, fiatal vagy felnőtt. 

A madarak és fák napját május 10-én ünnepeljük. 

Ez a nap a természet és az élővilág védelmének napja. Fontos, hogy mindenki figyelmét felhívjuk e jeles napra, hiszen környezetünk védelme mindannyiunk közös feladata.
1902. május 19-én, Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Chernel István ornitológus már abban az évben megszervezte az első Madarak és fák napját Magyarországon.
Az ünnep hivatalos bevezetésére azonban csak néhány évvel később, 1906-ban került sor Herman Ottó kezdeményezésére. Rendeletben írták elő a madarak és fák napjának megünneplését minden iskola számára. E napokon a gyermekek fákat ültettek és ápoltak, madárodúkat helyeztek ki és takarítottak, akadályversenyeken, vetélkedőkön, kirándulásokon vettek részt, újságcikkek, könyvek és plakátok emlékeztek és emlékeztettek a természet védelmére.
A XX. század első felében minden évben megtartották ezt az ünnepet, de a II. világháború után feledésbe merült, csak 1994-ben vált ismét országos mozgalommá. 1996-ban kormányrendeletet adtak ki, amely a korábban május elején, változó időpontban megtartott jeles nap megünneplését május 10-ben rögzítette.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában