Kémiai nagyágyúk nélkül

2024.04.10. 10:00

Tablettás szúnyogirtással hatékonyan a vérszívó invázió ellen

Az elmúlt években egyre több aggodalommal teli hangot hallhatunk a vegyszerek használatával kapcsolatban, különösen a szúnyogirtás terén. Épp ezért sok település keres új, környezetbarát megközelítést a kellemetlen vérszívó invázió megakadályozása, vagy enyhítése érdekében. Ezért sok helyen vegyszermentes szúnyogirtó tablettát osztanak a lakosságnak, hogy megmutassa: a szúnyogok elleni harcban nem feltétlenül kell a kemikáliákhoz folyamodni.

Török Tímea

Szúnyog illusztráció

A környezetbarát szúnyogirtó-tabletták alkalmazásával jól működő megoldást kaphatnak a magánszemélyek, de akár a települések önkormányzatai is, amely itt a Duna partján fontos szempont nyáron a szúnyogok elleni védekezésben. Így kémiai nagyágyúk nélkül is le lehet győzni a szúnyogok ellen, ezzel pedig a vegyszer alapú rovarirtó szerek használatát hatékonyan lehet csökkenteni

A tabletta hatóanyagát 1976-ban fedezte fel Yoel Margalit. A szakértők szerint egy olyan természetes megoldásról van szó ahol a baktérium fehérjekristályokat és endotoxinokat képez. Ezzel a szúnyoglárvák bélfalában található speciális receptorokhoz kötődnek, és felborítják a bélsejtek ion-háztartását, ami a lárvák pusztulásához vezet. A legnagyobb előnye ennek a módszernek, hogy környezetkímélő és emberbarát, mivel nem károsítja a környezetet és nem okoz veszélyt az emberek vagy a háziállatok számára. Egyetlen tabletta akár 300 liternyi esővíz vagy 10 négyzetméternyi vízfelület szúnyoglárva-mentesítésére elegendő. A tabletta könnyen feloldható vízben permetezéshez, és a kezelt vizet természetesen öntözésre is lehet használni. Ez a módszer már számos helyen bebizonyította hatékonyságát a világ különböző részein, például Németországban és Dél-Amerikában is a foci-vb előtt. 

Az akció nem csupán a szúnyogok elleni harcot célozza meg, hanem arra is ösztönzi az embereket, hogy gondoljanak környezetük védelmére és keresnek megoldásokat, amelyek egyszerre hatékonyak és környezetbarátak. Ezzel a kezdeményezéssel nem csak a szúnyogok elleni védekezésben járhatunk elöl példát mutatva, hanem tehetnénk egy lépést az élhetőbb és egészségesebb városért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában