Kamionokkal tesztelték

2024.05.06. 12:00

Átadják a forgalomnak egy hónap múlva az új Duna-hidat

A hétvégén a Duna Aszfalt húsz darab, 40 tonnás teherautót vonultatott fel az építményen. A híd június első napjaiban kerülhet átadásra a közlekedők számára.

Duol.hu

Új Duna-híd épült Kalocsa és Paks között

Fotó: Magyar Építők

Túl van a próbaterhelésen a Kalocsa és Paks között megépült Duna-híd: a kétnapos művelet szombati munkáihoz 20 darab 40 tonnás teherautót vonultatott fel a Duna Aszfalt, írja a Magyar Építők.

A lap szerint előbb a statikus, aztán a dinamikus terhelést végezték el. A híd egyébként két ártéri hídból és egy mederhídból tevődik össze. A három rész különböző szerkezeti rendszerű, de egy egységet alkot.

Fotó: Magyar Építők

Az ÉKM szombati közleménye szerint a most befejeződött projektelem pénteken kezdődött, amikor a bal- és jobb ártéri hidak tesztelését végezték el 8 darab egyenként 40 tonna súlyú teherautóval. Az esemény még látványosabb volt szombaton, amikor egy egész napos projekt keretében a középső hídelemet képező mederhíd statikus és dinamikus próbája történt meg.

Az ÉKM közleménye szerint a járművek különböző alakzatokban töltöttek hosszú perceket az új hídon. Eközben szakemberek figyelték és mérték az alakváltozásokat és feszültségeket a hídszerkezet előre meghatározott pontjain. Ezek közé tartozott a főtartó lehajlása, támaszok süllyedése és a szerkezet sajátfrekvenciájának vizsgálata. A dinamikus terhelés sokkal mozgalmasabb és rövidebb mérési esemény volt, amikor két tehergépkocsi haladt át a hídon különböző sebességekkel.

Mint korábban említettük, Lázár János építési és közlekedési miniszter döntése alapján az átjáró a Tomori Pál nevet fogja viselni, az egykori kalocsai érsek tiszteletére. Az átadás várhatóan június első napjaiban történik.

Forrás: vg.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában