gyűjteményes tárlat

2020.10.05. 17:00

A remény óvóhelyére enged bepillantást most a Kortárs Művészeti Intézet három kiállítótere

A dunaújvárosi képző- és iparművészek két­évente esedékes biennáléja, valamint Böszörményi Márton könyvbemutatója után újabb kiállítással várja az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézet.

duol.hu

Fotó: Zsedrovits Eniko

A járványügyi helyzetre való tekintettel nem szerveztek megnyitó ünnepséget ehhez a tárlathoz, de szeptember 28-tól már bármikor megtekinthetik a kultúra kedvelői a kiállítást.

Október 24-ig tekinthető meg a kiállítás
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A mostani tárlat a KMI saját gyűjteményéből való válogatás, amely harminchat művész (Borsos Lőrinc, Igor és Ivan Buharov, Böröcz András, Braun András, Brückner János, Csákány István, Csáky Marianne, Cseh Lili, Csörgő Attila, Előd Ágnes, Esterházy Marcell, Fehér Márta, Fried­rich Ferenc, Gémes Péter, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Gyenis Tibor, Havas Bálint, Horváth Tibor, Kaszás Tamás, Loránt Anikó, Kis Róka Csaba, Kis Varsó, Kudász Gábor Arion, Lakner Antal, Nagy Kriszta, Oláh Mátyás László, Péli Barna, Mécs Miklós, Tarr Hajnalka, Szalay Péter, Katarina Sevic, Société Réaliste, Szűcs Attila, Várnai Gyula) alkotásait vonultatja fel a három kiállítótérben. A műcsoport rendezési elvének gondolatát napjaink közéleti-kulturális diszkomfortja alakította, és az intézet a felvezetésében úgy fogalmaz, hogy az alkotások állapotváltozásokról, átrendeződésekről, illúzió- és egyensúlyvesztésről, régi és új traumákról, emberfeletti és ember alkotta rendszerekről, mozgó és mozgatott létezőkről tudósítanak.

A művészet maga is óvóhely

Mindegyik a maga totalitásában és szabadságánál fogva, a jelen pillanat valóságába érkezve egyfajta jeladóként, figyelmeztető őrlángként is felfogható, hogy a művészet maga is óvóhely: segít, hogy észnél lehessünk abban a kritikus félórában, mielőtt „zsebre vág minket a történelem”. A tárlat azt érzékelteti, hogy gondok esetén miként menekülhetünk valamiféle óvóhelyre testünk és szellemünk számára egyaránt, amely lehet egy ép és egészséges koponya, egy otthon, egy osztályterem, egy szerkesztőség vagy akár egy hallgatói közösség: a kiszakított, elkerített terek a szabad levegővétel és gondolkodás, az élni és élni hagyni elve mentén.

Ezen gondolatsor alapján kapta a mostani kiállítás azt a címet, hogy „A remény óvóhelye”. A tárlatot október 24-ig lehet megtekinteni díjmentesen a Kortárs Művészeti Intézetben, nyitvatartási időben (a vasárnapok és az ünnepnapok kivételével minden nap 10-18 óra között).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában