tárlat

2021.10.06. 10:00

Metamorfózis, ahogy azt a művészek látják

Közel hetven alkotó, az ország legkiemelkedőbb ötvös- és iparművészei állítottak ki a XIII. Ötvösművészeti Biennálén, amely szeptember 30-án nyílt meg a fővárosi Klebelsberg Kultúrkúriában.

Molnár Emese

A művészeti ág idei seregszemléje több szempontból is különleges. Egyrészt a történetét tekintve ez most a huszonötödik jubileumi alkalom. Ám sajnos nem lehet örömteli ez az ünnep, hiszen a biennálé alapítója, szervezője, Katona Katalin ötvösművész már nem lehet együtt a közösséggel. Szellemi öröksége, az iránta érzett megbecsülés és tisztelet kifejezése is nagyban befolyásolta az alkotótársakat abban, hogy milyen művekkel pályáztak a rangos kiállításra. Mindemellett a biennálé tematikája a metamorfózis köré épült. A felhívásban olyan gondolatiságot ajánlottak a művészek figyelmébe, mint az átalakulás, az alakváltozás, a világjárvány okozta veszteségek, az anyagból az anyagtalanná változás kérdése, a test és a lélek viszonya. A tárlat különféle alkotásaiban pedig látható, hogyan reflektálnak az ötvösművészet mesterei ezekre a kérdésekre. Sokszínű pályaműveket vonultat fel a kiállítás, az ékszerektől a kisplasztikákon át a kovácsolt vasakig láthatóak alkotások.

Gombos István, Jermakov Katalin és Serbakov Tibor
Fotó: amatőr

Gombos Istvánnak, a Ferenczy Noémi-díjas és Vörösmarty-díjas ötvös-iparművésznek két alkotása is szerepel a biennálén. Az egyik az Áldozataink tiszteletére című kereszt, amelyet a közelmúltban készített az elhunyt művésztársak emlékére. Emellett a Föld metamorfózisa című kompozíció is a tárlat részét képezi. Utóbbi alkotásban elrejtettek egy LED-lámpát, amely többféle színben világítja meg a műalkotást, ezáltal sokkal jobban kiemeli vizuálisan is azt az üzenetet, azt a társadalomkritikát, amelyet a művész annak idején megfogalmazott: ha nem vigyázunk a környezetünkre, a természetre, az életterünkre, áldatlan állapotok lesznek.

– Rengeteg látogató érkezett a megnyitóra, nagy sikere volt. Ezek a biennálék azért is fontosak, mert itt találkozhatnak a rég nem látott művésztársak egymással, és kapcsolatot építhetnek a fiatalabb és az idősebb alkotók – mondta Gombos István.

Az Ötvösművészeti Biennálé október végéig látogatható, emellett szerveznek kísérő ren­dezvényeket is hozzá, ahol például a művészek mesélnek az alkotói folyamatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában