A Rudas-iskolában

2023.01.27. 19:00

A Himnuszról beszélgettek a kultúra napján

A magyar kultúra jeles napja alkalmából a Dunaújvárosi SzC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium diákjainak tartottak megemlékezést a hazai kultúra nagyjairól és a Himnusz megírásának kerek évfordulójáról.

Szente Patrícia

Csibri Istvánné előadását hallhatták a diákok Fotók: Rudas

Az idei tanévben a 200. évforduló tiszteletére a tanulók Csibri Istvánné pedagógus előadását hallgatták meg Nemzetté válásunk, kultúránk, nyelvünk, Himnuszunk története címmel. A Rudas iskola közössége évfolyambontásban vett részt a rendezvényen. Minden osztály más-más feladatot kapott az előadással kapcsolatban: a végzős évfolyam például részleteket épít be az érettségi vizsga szóbeli tételébe. 

A program során az előadó a közönséggel együtt gyűjtötte össze a magyar kultúra kincseit, kiemelve a gasztronómiai hungarikumokat. Megállapították, hogy a túróval készült ételek is ezt a sort gyarapíthatják, hiszen ezt a tejterméket más nemzetek nem fogyasztják, kulináris repertoárjuk nem tartalmazza azt. 

A Himnusz előtt tisztelegtek

A diákok egytől egyig érdeklődve hallgatták a magyar nemzet himnuszait, hiszen sokuk számára csak az Erkel Ferenc megzenésítette, Kölcsey Ferenc által írt Himnusz volt ismert. 
Az előadás a képi, zenei illusztrációtól vált igazán élvezetessé. Különösen érdekes volt az a filmrészlet, ami Erkel Ferenc motivációját mutatta be a Himnusz megzenésítésére. 

A megemlékezésen diákok és tanárok együtt, állva hallgatták meg a sportrendezvényekre született 90 másodperces Himnusz zenei változatát is, amely igazán ünnepélyessé varázsolta a magyar kultúráról tartott rendezvényt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában