Programok egész héten

2023.04.12. 07:00

A költészet napját ünneplik a térség településein is

A magyar költészet napját hazánkban József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük – természetesen nemcsak őt, hanem a költészetet, a lírát magát is.

Török Tímea

Egész életünket végigkíséri az irodalom, minden korosztályt megérint a líra

Fotó: CsG/VN

Egész életünket végigkíséri az irodalom. Minden korosztályt megérint, hiszen minden érzelem, lelkiállapot és élethelyzet is megszólalhat a líra nyelvén. Sőt a versekben a mindennapi élet is megjelenik a maga sivárságával. Szinte minden érzelmünkre találunk verseket, írók, költők olyan mondásait, amiről azt gondolhatjuk: ez olyan, mintha én mondtam volna. A költészet napja alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal tisztelegnek a magyar líra előtt a térségben is. 

Előszálláson a művelődési ház munkatársai azt kérik a versszeretőktől és a költészetet ünnepelni vágyóktól, hogy árasszák el a település felületeit – az online fórumoktól kezdve az utcákig – versekkel. 

Kisapostagon április 11-én délután A Felső-Kiskunsági és Dunamelléki Petőfi címmel tartott előadást az Intercisa Múzeum igazgatója, Farkas Lajos. 

Mezőfalván a művelődési házban a líra ünnepén versdélutánra hívták a szavaló kedvű helyieket. 

Dunaújvárosban április 12-én 17 órakor a „Verset mondok, mondjál te is” elnevezésű eseményre hív a Versbarátok Klubja. A Munkásművelődési Központban Sáfrány János megjelent és Feltóti Sándor megjelenés előtt álló verseskötetének bemutatása után a tagok versei hangoznak majd el a költészetünnepen az intézmény földszinti színháztermében. Az eseményt irodalmi játékok és Bölcsföldi Ferenc élő muzsikája színesíti majd. 

Baracson a faluházban április 12-én versmaratont szerveznek délelőtt. Majd 13-án 17 órától Teret a versnek címmel zenés estre várják a lakosságot Farkas Erik színművész közreműködésével, gitáron közreműködik Sparing Donát. 

Kulcson a polgármesteri hivatal dísztermében április 13-án 9 órától Bessenyei Gábor tart író-olvasó találkozót. 

Rácalmáson egész héten mozgalmas programokkal készülnek a közművelődési intézményben. Április 11-én koncertet hallgathatott a közönség, 12-én 17 órától a gyermekszínjátszókör és az iskola kórusa lép fel, 13-án 18 órától a Rájátszik Játékszínkör műsorát, 14-én 18 órától a Pillanatragasztó Társulat műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. 

Adonyban április 11-én 15 órától tartottak versünnepet a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában