Könyvajánló

2023.08.11. 09:00

Gyötrelmes dolog meghalni

Duol.hu

Mi, saját magunk zárjuk be magunkat a testünk börtönébe

Fotó: JK illusztráció

Anand Dilvar: Rab – Testbe zárt lélek

Sorsfordító utazás a személyes szabadság birodalmába. A szerző végigkalauzol bennünket elménk világmindenségében arra a helyre, ahol fellelhetjük egészséges énünket, akinek hangját a jelek szerint csakis akkor hallhatjuk meg, amikor mi magunk elcsendesülünk.

A regényben azokról a félelmekről, vélt problémákról és leggyakoribb önpusztító tényezőkről és gondolatokról olvashatunk, melyek meggátolnak minket abban, hogy megleljük szabadságunkat és boldogságunkat. A történet főhőse kómában fekszik egy kórházban, ám hall, lát és érzékel mindent maga körül – családjának tagjait, jó és rossz embereket, segítő és ártó szándékokat. Fizikai tehetetlensége látszólag nem enged neki válaszutat. Szellemi vezetője segítségével végiggondolja, újraéli életének jelentős eseményeit, kapcsolatait a szüleivel, testvéreivel és barátnőjével, a kábítószerekhez való viszonyát, a saját hozzáállását, és meglepve tapasztalja, hogy aki „börtönbe zárta” őt, az végül is saját maga volt.

Milyen küzdelmek árán, milyen pozitív gondolatokkal és hozzáállással lehet kiszabadulni ebből a magunknak állított börtönből? Melyek az életünk valódi értékei? Mi az, amit el kell engedni, és miért kell kiállni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ ez az irodalmi szépséget árasztó, ám a humort sem nélkülöző mű.

„Megtalált ez a könyv, és félve kezdtem az olvasásához. Nem tudom, miért éreztem magamban ezt a távolságtartást, mert elolvasva azt mondom, hogy időről időre mindenkinek el kellene olvasnia egy ilyen könyvet. Vagy akár ezt a könyvet, mert ha így tennénk, és rendszeresen elővennénk, belelapoznánk, akkor azt éreznénk, hogy valaki jól megrázott, kinyitotta rendesen a szemünket, hogy élvezd már végre a jót, örülj az életednek, ne a jövőtől félj, és ne a múlton rágódj. Nem mond újat a könyv, ezeket mind tudjuk, ám jó mélyre el is dugjuk egy legalsó fiókba és hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla. Arról, ami fontos. Ez a könyv segít, hogy kinyisd a fiókot és nézz bele, egy amolyan emlékeztető a mindennapokra.” – írja a könyvutca blog kritikája. (Forrás: Líra)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában