Népmese napja

2023.09.25. 09:00

Kincsekkel teli tarisznya

A magyar népmese napját 2005 óta a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ünnepeljük: Benedek Elek írónak a születésnapját (1859. szeptember 30.) jelölték ki erre az ötletgazdák.

Agárdy Csaba

A Magyar Olvasótársaság partnerszervezeteivel (a Meseszó Egyesület és a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség) összefogva buzdít mindenkit arra, saját környezetében találja meg a lehetőségeket, hogy méltó módon tisztelegjenek a népmesék előtt. 

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra, és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!” (Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából.)

Az olvasástársaság kéri, hogy minél többen csatlakozzanak a népmesék ápolásához a [email protected] címen.

Csibri Erika
Fotó: Laczkó Izabella (archív)

Az MMK-ban nem tétlenkedtek, és megemlékeznek a népmese napjáról. Szeptember 30-án, szombaton 15 órakor kezdődik a program, amelynek során Csibri Erika mesél, illetve népmesei próbatételek várnak a résztvevőkre. (Forrás: nepmese.hu) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában