Szalkszentmárton

2024.04.20. 14:00

A jubileumi rendezvényen 140 táncos lépett színpadra

Szalkszentmártonban ünnepélyesen megünnepelték a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület ötvenedik évfordulóját egy lenyűgöző gálaműsorral. A helyi művelődési házban tartott eseményen száznegyven táncos lépett színpadra, hogy méltóképpen megünnepelje ezt az jelentős mérföldkövet.

Duol.hu

Fotó: Gulyás Sándor / baon.hu

Az ötven évvel ezelőtti szalkszentmártoni értelmiség és termelőszövetkezet vezetőinek összefogása nyomán jött létre a helyi Néptánccsoport, a Citerazenekar és a Népdalkör. A szövetkezet, Koszta Flórián és Czuczor Lászlóné irányításával, vállalta e csoportok fenntartását. Wünsch Lászlót kérték fel a néptánccsoport koreográfusának, aki korábban már rendszeresen szervezett tánciskolákat a faluban. A próbák 1974 januárjában kezdődtek, és a mester szaktudása és közösségformáló ereje nyomán az első táncok hamarosan elkészültek. A színvonalas munka híre gyorsan terjedt, és már az első évben a csoport nagy sikerrel képviselte Szalkszentmártont és Magyarországot hazai és külföldi színpadokon.

Az évek során a jelmeztár gazdagodott, a csoport kiváló szakmai elismeréseket kapott, és számos lehetősége adódott a bemutatkozásra mind országosan, mind nemzetközi szinten. Bár később a támogatások megcsappantak, és Wünsch László több mint három évtized után átadta a vezetést, egy kis csapat továbbra is ápolta a hagyományokat és a barátságokat. Ennek eredményeként Fodor Béni kezdeményezésére létrejött a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület, amely célul tűzte ki a település hagyományainak felkutatását, újraélesztését és ápolását.

Csánki Mónika művészeti vezetése alatt az egyesület öt csoportban, mintegy 45 fővel újraindította a próbákat, később pedig Kővágó Zsolt koreográfus is csatlakozott hozzájuk. Az egyik legfontosabb feladatnak a fiatalok bevonását és az utánpótlás megteremtését tartják, miközben folytatják az őseik hagyományainak ápolását és átörökítését. A munkájuk eredményeként a szalkszentmártoni hagyományőrző koreográfiájuk elnyerte a „JÓL MINŐSÜLT” minősítést az országos minősítő versenyen, és jelenleg négy csoportban már 105 aktív táncos vesz részt az egyesületben.

Gulyásné Horváth Tünde polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy kilenc éven át részese volt a néptánccsoport közösségi élményének, és hangsúlyozta a közösségépítés és a tanulás fontosságát. Wünsch László koreográfus gondolatait idézte fel, kiemelve a nagy család létrehozásának jelentőségét, és megemlékezett a tánccsoport alapítóiról is.

A jubileumi rendezvényen 140 táncos lépett a színpadra, akik mind a fának a „virágai”, amit ötven évvel ezelőtt lelkes szalkszentmártoniak ültettek el. A rendezvényen a Kóborzengő Zenekar biztosította a zenét, míg a gála után bál következett, amelynek zenéjét Sparing Zoltán és zenekara szolgáltatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában