Baracs

2024.04.01. 15:30

Egy tök, két tök, öntök – ahogy köll! (képgalériával, videóval)

A hagyományokhoz hűen vödörből locsoltak a néptáncosok Baracson.

Horváth László

Vödörből az igazi, a népi hagyományok szerint

Fotó: Horváth László

Húsvéthétfőn korán reggel indult a nap Czuppon Péteréknél és a nagy volt az izgalom is, hiszen kedves vendégeket vártak. A nap eseménye azért annyira nem lesz meglepetés, hiszen évek óta járják a táncosok a lányos házakat a húsvéti locsolás alkalmából. Megadták a módját, amolyan népies módon, vödörszám zúdították a hervadás elleni vizet, melyből jutott bőven a lányokat tartó fiúkra is. 

A locsoló „kommandó” megérkezéséig a házgazdával, Czuppon Péter néptáncpedagógussal beszélgettünk.

Kiszabadítottad a szellemet a palackból, a népi hagyományok szellemét. Nem kötelező eljönni ilyenkor, mégis itt vannak a srácok. 

– Persze hogy nem kötelező, de belenevelődnek. Mennyi éve már, az talán nem is annyira behatárolható, hiszen ez attól függ, ki, mennyi idős. Próbálják a fiatalok követni az idősebb korosztályt, ők meg ösztönzik a fiatalokat, hogy igenis, ezt tartani kell. Tartsanak velük és igyekezzenek bekapcsolódni ebbe a szép népi szokásba. Szerencsére nem kell őket biztatni. Kedvelik egymás társaságát és ezt a hagyományt. Természetesen nemcsak most, de az év többi szakaszában is, amikor kedvükre való hagyomány van, amit szívesen megélnek, azt ők szívesen csinálják. Büszkén viszik tovább és mutatják egymásnak a követendő példát. Így érzik jól magukat. 

A hagyomány már a vérükben van a táncosoknak
Forrás: Horváth László

Összességében hány főből állnak az általad vezetett társaságok?

– Több mint száz fős a létszám a környéken, akiket sikerül tanítgatni. Van három felnőtt csoport, valamint 4-5 községben gyerekeket is oktatok. 

Elsőként Marosi István mezőfalvi táncos locsolt Czuppon Péteréknél
Fotó: Horváth László

A hétvégén ünnepli alapításának 30. évfordulóját a Nagyvenyimi Táncegyüttes. Miként álltok a készülődéssel?

– Köszönjük az érdeklődést, jól állunk, bár egy kicsit fáradtak vagyunk. Nagyon várjuk már, hogy bemutathassuk, amivel felkészültünk. Ilyenkor mindenkiben nagy még az izgalom. Reméljük, szép ajándékot adhatunk majd a közönségnek! Igyekeztünk egy széleskörű válogatást összeállítani az elmúlt harminc év terméséből. Meg fog jelenni Wünsch Laci bácsitól egy korosztály és egy koreográfia is. Tőlünk is lesz egy idősebb csapat, akik szintén színpadra állnak. Nyilván a jelenlegi csapat pedig egy komoly produkcióval kápráztatja el a nézőket – hallhattuk az információkat Czuppon Pétertől. 

A beszélgetés után már meg is érkeztek a locsolók. Elsőként Morosi István mezőfalvi néptáncos csöngetett be a kapun. Locsolás közben sok szép, közös emléket is felidézett. Pár perc után némileg nagyobb hanggal és a vödörtöltés mozgalmas zajával a táncosok is összeálltak. Innen már semmi nem mentette meg a jelenlévő hölgyeket. Ahogy a képek és a videó is tanúság rá, az idén sem fognak elhervadni!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában