Regionális zongoratalálkozó

2024.04.23. 11:00

Nemzetközi szaktekintélyek, 36 fellépő (képgalériával)

A Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola a 2023/2024-es tanévben ismét megrendezte a Regionális Zongora és Zongora Négykezes Találkozót szombaton délután. A találkozó célja a bemutatkozás, a tapasztalatcsere, a szakmai fejlődés, az együtt muzsikálás, egymás megismerése volt. Az összejövetelen 36 fellépővel egy hangversenyt hallgathattak a résztvevők, amit egy kötetlen szakmai beszélgetés követett.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

A találkozó díszvendégei, szakértői között olyan nevek olvashatók, mint Lőwenberg Dániel zongoraművész, a salzburgi zeneakadémia, a Mozarteum zongora tanszékének adjunktusa, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium tanára. Szólistaként és kamarazenészként fellépett a világ számos országában, nemzetközi fesztiválok meghívott művésze, mint például: Budapesti Tavaszi Fesztivál, Christchurch Arts Festival (Új-Zéland), IMS Prussia Cove – Open Chamber Music kamarazenei fesztivál (Anglia), Birdfoot Festival (New Orleans, USA). Repertoárja felöleli a zongora- és kamarairodalom valamennyi korszakát. 2012-ben jelent meg a magyar hegedűművészről és karmesterről, Végh Sándorról szóló életrajzi kötete, mely máig az egyetlen monográfia a világhírű művészről. A másik szakértő díszvendég Péter Zoltán, Szlovéniában élő vajdasági magyar származású zongoraművész és egyetemi tanár volt. Koncertszólistaként, számos kitűnő és világhírű muzsikus kamarapartnereként, valamint az Amael zongoratrió állandó tagjaként rendszeresen koncertezik Szlovéniában és külföldön. Számos hangfelvételt készített, valamint tizenegy CD- hanglemezt adott ki a Szlovén Rádió és Televízió hanglemez kiadója és más lemeztársaságok gondozásában. Több kottakiadványa, szakcikke és egyéb publikációja jelent meg. 

Fotó: Laczkó Izabella

A szólisták egy szabadon választott művel jelentkezhettek, a kamaracsoportoktól, négykezes, vagy akár hatkezes produkciókat is vártak a szervezők, amelyek egy, vagy akár két zongorára írt művek is lehettek.

A találkozón köszöntőt mondott Dőr Gabriella, igazgató és Matolcsi Katalin, tanszakvezető is. A nyitó produkcióban Dőr Gabriella - Matolcsi Katalin előadásában Péter Zoltán: Kis latin szvit című szerzeménye hangzott el, majd a növendékek produkciói következtek. A találkozón résztvevő iskolák a következők voltak: Pro Artis AMI Sárdy János Tagintézménye, Dunaföldvár; Czövek Erna Zeneiskola, Budakeszi; Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola Bodajk; Páduai Szent Antal Ált. Isk. Gimn. és AMI; Teleki-Wattay Művészeti Iskola, Pomáz; Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola; Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola, Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola/Kulcsi Telephely, Herceghalmi Általános Iskola és AMI/ Bidoul Arielle Jacqueline.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában