Móricz 70

2024.05.13. 07:00

Dübörgő tapssal éltették a muzsikát (képgalériával, videókkal)

Zsúfolásig megtelt a Városháza „C” szárnyának díszterme szombaton délután, amikor is a Móricz 70 programsorozatban a klasszikus zenéé volt a főszerep a Viva la musica című műsorban.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

A koncerten a százfős projektkórus mellett felléptek az egykor ebből az iskolából indult zeneművészek is: Szabó András klarinétművész, Kondor Péter brácsaművész, Uitz Orsolya és Krokovay Marcell magán­énekesek, Konkoly Krisztina, Sztipán Orsolya és Almási Máté zongora, valamint Bánfi Kata színművész. A projektkórus mellett közreműködött az iskola elsőseiből alakult kiskórus is. Vezényelt Kurucz Gergely és Szigethy Adrienn és egy darab erejéig Jankó Árpád, az iskola legendás igazgatója is dirigált.

Sejthették a szervezők, hogy élénk érdeklődés övezi majd az eseményt, ezért regisztrációhoz kötötték a belépést, de még az ő adataikat is felülmúlta a valós érdeklődés, sokan várakoztak, hogy bejussanak a megmaradt helyekre. 

Már a kifejezetten erre az alkalomra összeállt kórus bevonulását is taps kísérte, de az est a vissza-visszatérő vastapsok és a felhőtlen ünneplés jegyében, végtelen jókedvvel zajlott. A nyitó produkció mi más is lehetett volna, mint Michael Praetorius három szólamú kánonja, a Viva la musica, amelyet a Móricz jelenlegi igazgatója, Szigethy Adrienn vezényelt, hogy az elülő taps után néhány ünnepi gondolattal köszöntse a teremben ülőket.

A Móriczos szív a zenére dobog

Szombaton pedig ismét generációk élhették át azt az örömöt, amit a zene ad nekik, ugyanis a projektkórusban együtt  énekeltek a legendás Vörös János egykori tanítványai a kis elsősökkel, no és persze a két korosztály között is akadt bőven dalosajkú, hiszen az alkalmi kórus létszáma száz körülire dagadt a tervezett harmincegynéhány helyett. Ez még akkor is óriási szám, ha figyelembe vesszük, hogy az egykori Móriczosok közül több, mint 300-an regisztráltak, hogy részt vennének a kórusban, együtt énekeljenek az iskola ünnepén. Ezt már Kurucz Gergely karnagytól, az este szellemi atyjától és a szervezés motorjától tudhattuk meg, aki külön köszöntötte a fővédnököt, Pintér Tamás polgármestert és az est díszvendégét - aki ebből a 70 évből 30-at tudhat maga mögött igazgatóként - Jankó Árpád nyugalmazott iskolaigazgatót, akit tomboló tapssal köszöntött a kórus és a közönség egyaránt. A karnagy elmondta, hogy az esten fellépő professzionális muzsikusok, akik fellépnek még az esten, elsőre elfogadták a megbízást.

A projejktkórus stílusosan Daniel Friderici: Baráti kör című kórusművével indította a fellépést, majd Farkas Ferenc múlt századi zeneszerző tollából Pataki diákdalokat énekeltek a 18. századból, majd az összefogásról szóló blokk következett, benne Bárdos Lajos Szellő zúg távol és Tábortűznél című darabjaival. Mielőtt felcsendült volna, Kurucz Gergely elmondta, hogyan születette meg Baráth Bálint – Hutvágner Éva A kabát című, a Móricz fennállásának 70. évfordulójára írt kórusműve. Zsinka Gabriella, a Kortárs Művészeti Intézet művészeti vezetője vetette fel, hogy legyne egy ősbemutató is. Ez elég meredeken hangzott egy olyan kórus esetében, amely csak erre az alkalomra verbuválódott, és a tagok Pécsről, Sopronból, Budapestről, Győrből járnak minden szombaton a próbákra. De azért szólatk régi alkotótársuknak, Baráth Bálintnak, hogy írjon valami könnyűt, vidámat három szólamban, maximum két percben. Aztán jött az ötlet, hogy szerepeljenek benne saját gyerekeik is, akik viszont elsősök. No ez már szinte lehetetlennek tűnő vállalkozás, az elsősök nem igazán szoktak még a Móriczban sem kórusban énekelni, nemhogy kortárs bemutatóban. A szöveg megírására természetesen Móriczos költőt kértek fel, Hutvágner Évát kérték fel, aki már dolgozott Bálinttal közösen. Így jött létre A kabát, ami szombaton először hangzott fel nyilvánosan, de aki lemaradt, május 25-én, a minifesztivál zárógáláján a Dunaújvárosi Egyetem Sportcsarnokában újra hallhatja majd. Merthogy nagyon is érdemes, ezt bizonyítja az a szűnni nem akaró taps, amivel a közönség jutalmazta a produkciót.

A folytatásban azok az egykori Móriczosok következtek, akik a művészi pályát választották hivatásukul. 

Szabó András klarinétművész egy Bach darabbal készült Konkoly Krisztina zongorakíséretével, majd Bánfi Kata színművész Ady Endre - Misztérium című költeményét mondta el remeül, természetesen Móriczos nyakkendőben. Erre az alkalomra olyan művészek álltak össze egy produkcióra, akik korábban soha nem dolgoztak együtt, bár szerettek volna. Ilyen volt a soron következő darab is, a romantikus dalirodalom egy jeles darabja, Brahms Brácsa dalok című szerzeménye, amelynek első részét Krokovay Marcell magánénekes, a másodikat Uitz Orsolya magánénekes adta elő. A darab brácsaszólamát Kondor Péter brácsaművész játszotta, a zongoraszólamot pedig Almási Máté. A siker ezúttal is leírhatatlan, a közönség nem igazán akarta abbahagyni a tetszésnyilvánítást egyik produkciónál sem, és akkor még hátravolt a közös fellépésük. Nem is akármivel, Rossini: A sevillai borbély című operájának duettjével. Kettősük összeszokottnak tűnt annak ellenére, hogy Orsolya főként Németországban, Marcell pedig Bécsben tevékenykedett. 

Sikerük ebben is grandiózus volt. A zárószám előtt Weiner Leó Peregi verbunk című művét Szabó András klarinétművész és Sztipán Orsolya zongoraművész szólaltatta meg, ám a produkció előtt mindketten fontosnak érezték, hogy felidézzék Móriczos emlékeiket és elsorolják azokat a fontos dolgokat, amiket az iskolától kaptak, bár azt "nem lehet szavakkal elmondani". Szabó András (aki a második évfolyamban tanult az iskola alapítása után) megemlékezett Vörös János eltökéltségéről, aki két év alatt a nulláról épített fel egy kórust, ami ennyi idő után már nemzetközi versenyt nyert. Kiemelte, nagy hálával tartozik tanárának, Horváth Bélának. A klarinétművész kiemelte a zeneiskola és a Móricz együttműködésének fontosságát. Sztipán Orsolya megemlítette, hogy életéből 32 évben kötődött a Móriczhoz, ugyanis ő és három fia is nyolc évet oda járt (Egyikük Balogh Máté  Erkel Ferenc-díjas, Junior Prima-díjas és kétszeres Artisjus-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, a másik Balogh Bottyán, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kürtművésze - szerk.), és háláját fejezte ki az ott folyó munkáért és hozzáállásért.

A zárószám előtt hatalmas ováció fogadta az ötletgazda Kurucz Gergelyt, de még nagyobb a díszvendégként Orazio Vecchi - Néked zeng ez a dal című szerzeményét vezénylő Jankó Árpádot, az iskola egykori igazgatóját. Innen már csak néhány percnyi vastaps volt hátra az est programjából.

A minifesztivál folytatódik, május 14-én 17 órakor a Kortárs Művészeti Intézetben

Párok tánca címmel Jobbágy Bernadett koreográfus, rendező és Nagy Ákos zeneszerző performansza látható majd. Fél órával később pedig Körkép címmel beszélgetés kezdődik volt Móriczos zeneszerzőkkel. A vendégek: Almási Máté, Balogh Máté, Lázár Zsigmond és Nagy Ákos. A beszélgetés moderátora Kurucz Gergely karnagy lesz.

Ugyancsak a Kortárs Művészeti Intézet ad otthont a Fiatal Móriczosok koncertjének május 16-án 17 órától. A tervek szerint fellép: Fáncsik Máté – gitár, Jámbor Benedek – ének, Németh Nadezhda – operaénekes, Beregi Zsolt – gitár,
Toponáry Sára – gitár, Csibri Réka – fuvola, Király Izabella – zongora, Simon Tulipán – fuvola.

Május 18-án 18 órától egy nagyon különleges esemény kezdődik. Rozsda 111 - címmel kortárs zeneművek hangzanak fel, amelyek Rozsda Endre festményei nyomán készültek. A zeneszerzők: Balogh Máté, Dargay Marcell, Horváth Balázs és Tornyai Péter, az előadók: Réman Zsófia – fuvola, Bartek Zsolt – klarinét, Varga Oszkár – hegedű, Agárdi Eszter – cselló, Nevelő János – ütőhangszerek.
Vezényel: Horváth Balázs.

A minifesztivál május 25-én 15 órakor zárul a jubileumi gálakoncerttel a Dunaújvárosi Egyetem Sportcsarnokában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában