Búcsú Szentpéterváron

2018.05.02. 20:34

Kiesett a Világligából a magyar női vízilabda-válogatott

Női válogatottunk rosszul kezdett kedden este, a világliga sorsdöntő mérkőzésén, ez pedig végül megbosszulta magát, s házigazda előnyét megőrizve 13-11-re győzött. Európából így Spanyolország, Oroszország és Hollandia kvalifikálta magát a kínai szuperdöntőre.

Szabó Szabolcs

Vályi Vanda (fehér sapkában) a válogatottnál is egyre inkább alapemberré válik - az oroszok ellen ezúttal két gólt termelt Fotó: ZsE/DH

Oroszország–Magyarország 13–11 (4–1, 3–3, 3–4, 3–3)

Gólszerzők: Prokofyeva 4, Karimova 3, Gorbunova 3,

Ryzkhova 2, Ivanova, ill. Keszthelyi 3, Vályi V. 2, Csabai 2, Leimeter, Garda, Gurisatti, Gyöngyössy.

Az mvlsz.hu helyszíni tudósítása szerint csakúgy, mint a márciusi, pontevedrai csatán, ismét rosszul kezdett a magyar csapat. Egyrészt támadásban sem jöttek össze a dolgok, hátul pedig még inkább, lefordulásból is gólt kaptunk, 1–4-gyel nyitottunk. A korábbi Európa Kupa hatos döntőben a rossz kezdésre ráment az egész mérkőzés, 11–9-re veszítettünk úgy, hogy utána csupán felvillanásaink voltak.

Vályi Vanda (fehér sapkában) a válogatottnál is egyre inkább alapemberré válik – az oroszok ellen ezúttal két gólt termelt Fotó: ZsE/DH

Ezúttal jobb volt az összkép, sokkal jobb, hiszen partiban volt innen a csapat a vb-bronzérmessel, amelyet a Hajós-uszodában nagyszerű játékkal 12–9-re legyőzött. A hazaiak 5–1-es vezetése után sikerült 6–4-re felzárkózni (Leimeter Dóra és Gurisatti Gréta fórból talált be, Gyöngyössy Anikó centerből csavart gólt), ám végül 7–4-gyel mentek a felek nagyszünetre. Térfélcsere után is folytatódott a kemény csata, amelyben a mieink felvették a kesztyűt, sorsdöntő pillanatban, 8–6-nál (Vályi Vanda és Csabai Dóra szerzett gólt) azonban többször is megvolt a lehetőségük egy gólra zárkózni, de végül aztán két orosz góllal 10–6 lett az állás. Miután a negyedet két magyar gólt zárta (Keszthelyi Rita, Vályi V.), csapatunk életben tartotta reményeit a záró menetre, „csak” kettővel vezetett Oroszország.

Bíró Attila kapitány szerint tanulságos meccset játszottak

Sőt aztán végre már csupán egy volt közte, amikor sajnos Karimova nagyon meglepte Gangl Edinát a bal szélen. Fórban adogattunk a 11–10-ért, de hibáztunk, erre két orosz gólt volt a válasz, s bizony 13–9-nél nagyon messze kerültünk a szuperdöntőbe jutáshoz. Két gyors góllal még zárkóztunk, Gangl ötöst hárított, ám a maradék egy percben nem sikerült a bravúr, Gajdukov-csapata a négygólos Prokofyeva vezérletével 13–11-re nyert. Ez pedig azt jelenti, hogy a világliga európai selejtezőjében a negyedik helyen zártunk, és nem leszünk ott a szuperdöntőben.

Bíró Attila szövetségi kapitány így értékelt a mérkőzés után:

– Bíztam abban, hogy nem érezzük meg a hiányzóinkat – sajnos végül nem így lett. Helyenként úgy nézett ki, nem lesz probléma, ám összességében a végére kiderült, ezúttal lyukasak voltunk néhány poszton. A védekezés nagyon nem tetszett, ilyen meccsen, egy orosz válogatott ellen idegenben nem lehet csak helyenként jó védekezéssel meccset nyerni. Arról nem beszélve, hogy az elején könnyű gólokat ajándékoztunk nekik, amivel nyilván az önbizalmukat is erősítettük, és ugyan megvolt a folytatásban a sanszunk akár még az egyenlítésre is, magunknak köszönhettük az egészet. Tanulságos, elgondolkodtató mérkőzés volt az

Európa-bajnokságra és a jövőre nézve is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában