A Hat Nemzet Tornája vár a magyar jégkorongozókra

2019.12.03. 19:00

Galanisz Nikandrosz újra válogatott lett

Négy mérkőzést játszik jövő héten a felnőtt férfiak jégkorong-válogatottja, amely harmincegy tagú kerettel készül a Hat Nemzet Tornájára. Nemzeti csapatunkba ezúttal sem ad játékost a DAB.

Agárdy Csaba

Miskolc, 2018. január 20. Galanisz Nikandrosz, a kupagyõztes miskolci csapat tagja a Jégkorong Magyar Kupa döntõjében játszott DVTK Jegesmedvék - UTE mérkõzés után a miskolci jégcsarnokban 2018. január 20-án. DVTK Jegesmedvék-Újpest 4-0. MTI Fotó: Vajda János

Fotó: Vajda János

Jarmo Tolva­nen vezette szakmai stáb kihirdette a magyar válogatott keretét a decemberi EIHC-tornára. Összesen két kapus, tíz hátvéd és tizenkilenc csatár kapott meghívót. A keretből tizennégyen voltak ott a novemberi, gdanski tornagyőztes csapatban – olvasható a Magyar Jégkorong Szövetség honlapján. A kerettagok közül Bukor Rajmund, Pápa Márton, Szabad Kevin és Madácsi Benedek nem szerepelt még korábban a nemzeti együttesben.

Hét játékos képviseli a MAC-ot, hat-hat pedig a DVTK-t és a Fehérvári Titánokat. Mivel az EBEL nem áll le, így a Fehérvár AV19 tagjaira most nem számíthat a szakmai stáb. A magyar csapat négy mérkőzést játszik Káposztásmegyeren. Jövő kedden Dél-Koreával találkozik, ennek eredménye nem számít bele a torna alakulásába. Csütörtökön este Japán, pénteken pedig Franciaország lesz az ellenfél, és szombaton tartják a helyosztókat.

Galanisz Nikandrosz sikeres a DVTK-val is Fotó: MTI

Igaz, hogy DAB-játékost nem hívott meg Tolvanen, de azért dunaújvárosi nevelésű hokisok lesznek a keretben. Kiss Dániel (DVTK Jegesmedvék), Kiss Roland (Fehérvári Titánok), Varga Arnold (UTE), Galanisz Nikandrosz (DVTK), Nagy Gergő (FTC) készül az EIHC-sorozathoz tartozó tornára.

Galanisz Nikandrosz a mai napig a dunaújvárosi jégkorong-szurkolók egyik kedvence, pedig 2015 óta Miskolcon játszik, de biztosan sokan örülnek annak, hogy visszakerült a válogatott keretbe.

– A 2012-es világbajnokságon voltam utoljára a válogatottal. Mindig bíztam abban, hogy meghív a kapitány, de ­Rich Chernomaz valamiért nem kedvelt. Tolvanen már tavaly is számított volna rám, de akkor megsérültem, meg kellett műteni a könyökömet. Eddig jó a szezonom, remélem, ilyen lesz a folytatás is, és újra ott leszek a világbajnokságon. Harmincegy éves vagyok, de a válogatottság nem korfüggő.

Sűrű a program

A magyar válogatott már túljutott egy EIHC-tornán, novemberben Gdanskban a házigazda Lengyelország, Olaszország és Japán előtt első lett válogatottunk. Most december 11. és 14. között lesz a magyarországi Hat Nemzet Tornája (Franciaország, Japán, Dél-Korea, Ukrajna, Fehéroroszország, Magyarország) a Vasas Jégpalotában, majd jön Nagy-Britanniában az olimpiai selejtező második fordulója februárban a házigazdák, Észtország és valószínűleg Románia ellen, amely az első körben a csoportjának az esélyese. Ezután egy hosszabb edzőtábor vár még a magyar válogatottra áprilisban, majd következik április végén a ljubljanai divízió I/A-s világbajnokság április 27. és május 4. között Szlovénia, Ausztria, Franciaország, Dél-Korea és Románia ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában