Hétvége

2016.09.30. 19:35

Lagzi Lajcsi: A legnagyobb garancia az, ha szereti az ember a közönséget

Ugye Önök is úgy érzik, hogy ismerik Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit. Én is azt gondoltam. Egy rövid beszélgetés nyomán viszont kiderült, hogy az egy igazi karakter, aki sokféle zenei műfajban érzi otthon magát.

Balogh Tamás

- Egy zenészdinasztiából indult, a nagypapa és az édesapa produkcióját ellesve. Ez garancia lehet a sikerre?

- A legnagyobb garancia az, ha szereti az ember a közönséget. Ha szereti azt, akinek zenél! Vagy akinek készíti a tetszőleges a terméket, mert ez minden szakmára igaz! Biztos vagyok benne, hogy az a pék, aki szeretettel készíti a kenyeret, sokkal sikeresebb, mint az, aki nem szereti a munkáját s vele a fogyasztóit! A mi szakmánkra az előadóművészetre az aztán főleg igaz. S még valami: a közönséget úri gőggel kioktatni soha nem szabad. Én midig kellő tisztelettel és alázattal vagyok az irányukban.

Galambos Lajos: Nem szeretem az esetlegességeket. A kiszámítható pontos dolgokat akarom és a kiváló minőséget! Fotó: archív

- Igaz, hogy a családdal együtt játszott igazi lakodalmakban is?

- A nagyapán a Magyar Rádió zenekarának alapító tagja volt. Ővele a karácsonykor rendezett közös trombitálásokon léptem fel. Mi nem jártunk muzsikálni a lakodalmakba. Én voltam az, aki lagzikba kezdtem járni, tehát én voltam az elfajzott fiú az idézőjelesen vadhajtás a családban!

- Sokféle zenekarral lépett már fel a pályafutása során. Melyik a kedvenc zenekari felállása?

- Én a smooth dzsesszt szeretem. Ez az az irányzat, amelynek az eredete az r&b, funk, popzene, és a fúziós dzsesszhez is köthető. Mindenképen az olyan felvételeket kedvelem, amelyekben fúvósok is dominálnak.

- A sikernek van receptje?

- A siker receptjét nem valószínű, hogy egyszerűen fel lehetne írni. A közönség igényeit nem lehet matematikai képletekkel kiszámolni, de megérezni annál inkább lehetséges és erre nagyon nagy szüksége van a dalszerzőnek és az előadónak is. Van egy régi sláger, amiben azt énekelik, hogy Majd ha egyszer sok pénzem lesz, felülök a repülőre! Nos ez akkoriban született, amikor a szélesebb tömegeknek szinte elérhetetlen volt ez az élmény, s nem úgy állt a dolog, hogy esetleg egy Debrecenig érvényes vonatjegy árából akár Londonba is elrepülhessen az ember. A fülbemászó dal segítségével azonban szívesen álmodoztak róla. Azóta is énekelik a dalt.

- Annyi előadótól hallottam már a Hosszú fekete haj című számot, de teljesen meglepődtem, hogy ez az egyik Ön által bevezetett nagy sláger. Büszke erre a sokféle feldolgozásra?

- Egyszer a legnagyobb meglepetésemre odajött hozzám a Deák Bill Gyula és azt mondta, hogy itt van egy nektek való dal, játsszátok ti, csináljatok belőle slágert! Ugyanis ez a Kopaszkutya című film betétdala volt. Óriási siker lett belőle. Nálam lett igazi nagy sláger és mivel nagyon jól sikerült dalról van szó, természetesen sokan a műsorukra tűzik.

- Tanulmányai során meg sem állt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzéséig (a mai nevén: a Zeneművészeti Egyetemig). Ez is a családi inspirációból alakult így?

- Nos, ha a rádiózenekarban alapító tag nagyapámra gondolok, akkor nyugodtam mondhatom, hogy ez egy elvárás lehetett. Egy biztos, hogy trombitaművészi és zenetanári diplomát is szereztem.

- Miért nem találjuk a klasszikus muzsikát játszó művészek között?

- A diploma megszerzése után válaszút elé kerültem és elhagytam azt a világot, mert azt a zenehallgatók mindössze alig egy százaléka választja. Én a szélesebb közönségrétegnek akartam muzsikálni. Nem bánom, mert úgy érzem, hogy jól döntöttem.

- Az Ön műfajában jelentős a verseny a generációk között?

- Nem érzek ilyen versenyt. Mi valójában stílusteremtők vagyunk. A mai pályatársak többsége nem tanult zenészekből áll, de ettől még lehetnek nagyon sikeresek.

- Lagzi Lajcsi mindig nagyon elegánsan lép a színpadra. Miért?

- Ezzel is megadom a tiszteletet a közönségnek, akit a legsikeresebb előadóknak sem szabad lenézni. Akik eljönnek hozzánk a legdrágább dolgukat: az idejüket szánják arra, hogy ott lehessenek és meghallgassanak bennünket. A fellépés az én életemben az ünnepnap!

- Mindig élő zenekarral lép színpadra?

- Természetesen, lehetőség szerint igen. Kivétel talán meglepő módon az amerikai turné, hiszen volt arra példa, hogy az ottani meghívást adó Magyar Ház nem bírta volna el a zenekari költségeket. Itthon viszont más a helyzet, megadjuk a módját és nagyon komolyan vesszük az élő, hangszeres megjelenést és fellépést.

- Nagy dolog lehet a Lagzi Lajcsit kísérő színpadi zenésznek lenni. Mit kell tudni egy ilyen muzsikusnak?

- Nem egyszerűen egy zenész kollégát kell választanunk magunknak. A színpadra lépéskor szerencsés esetben meggondoltan választ az ember kollégát. A testvéremmel harminc, a Ferivel húsz éve vagyunk egy zenekarban. Egy-egy fellépés mondjuk egy órát tesz ki, de a legtöbb időt általában felkészüléssel és az utazással töltjük el. Azt az időt is jó közérzettel, szeretettel és barátsággal kell eltöltenünk.

- Szigorú dirigens a Lajcsi tanár úr a színpadon?

- Elismerem, hogy én nagyon szigorú vagyok. Nem szeretem az esetlegességeket. A kiszámítható pontos dolgokat akarom és a kiváló minőséget! Rendnek kell lenni a színpadon. Nálam nem lehetnek ott eldobált üdítős dobozok, vagy egyéb üvegek. Amikor ilyet találok, akkor szólok, hogy takarítsák el őket. A zenésztársaimnak is figyelni kell a küllemükre, nem fognak közben dohányozni, vagy italozni, mert ezt is a megjelentekkel szembeni tiszteletlenségnek tartanám.

- Úgy tűnik, hogy a Lagzi Lajcsi a közönséggel szemben is mindig alázatos! Hiszen itt énekelni, táncolni kell mindenkinek! Van erre egy régi, szerethetően bevált mágiája?

- Közös a mágia. Ezek az emberek egyszerűen bulizni jönnek és ott bizony ezt kell csinálni. Figyelek rájuk, kiszolgálom az igényeiket és ők boldogan fölmondják a leckét: végig énekelik a dalokat. Ez a műfaj erről szól. Nem opera előadásra és áriákat hallgatni hívom őket, hanem egy jókedvű közös énekelésre, táncolásra várom a közönséget!

- A műsor végén a szokásoktól eltérően az előbb még ünnepelt művész egy elegáns, közvetlen barátjává válik a népeknek. Ez egy meglehetősen ritka dolog egy ilyen népszerű előadótól!

- Nem szeretem a távolságtartást. Aki eljön és boldogan végig mulatta a koncertet, annak had legyen alkalma egy autogramra, vagy egy közös szelfire. A szituáció nyilván nem alkalmas komoly interjúkra, de egy félóra erejéig mindenkire kell, hogy jusson egy pillanat, egy-két jó és üdvözlő szó! Mivel szeretem őket, megadom ezt is a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!