Hétvége

2013.12.20. 17:30

A mezőfalvi Betlehem története

Népszerű a mezőfalviak körében a Piac téren advent idején felállított Betlehem.

Horváth László

A bibliai történet szereplőit mintázó szabadtéri kiállítás csak néhány éves, de az eltelt pár év alatt hamar megszerették az emberek, és ma már elképzelhetetlen nélküle a karácsonyi várakozás. A mezőfalvi Betlehem büszkén hirdeti az alkotók önkéntes munkáját, melyhez az idők során kalandos történetek is társultak.

A mezőfalvi Betlehem története nem régi, mégis úgy tekintenek rá az emberek, mintha már sok éve szerves részét képezné az adventi napoknak. Az elsőt 2009-ben a Piac téri kápolnánál alakították ki, szalmabábokból. 2010-ben Ijjas Gizella művelődésszervező ötlete nyomán új formában a Piac térre költözött át a szabadtéri bemutató. Az új Betlehem igazi társadalmi összefogásnak köszönhető. Deák Károly anyagából Klics József hegesztette a bábok vasvázát. A ruhákat Feke Jutka varrta, és a bábuk fejét készítő keramikus Kvíz Ottiliával együtt öltöztette őket. A figurák palástjaira a helyi Fidesz képviseletében Kissné Kati adott tízezer forintot, de sokan segítettek a bábuk szalmatömésében, a Betlehem kialakításában is. 2011-ben jászollal bővült, melyet saját anyagból Feke Lajos készített. A mai időkre pedig állatok is kerültek a jászol elé, bárány és kakasok.

Az önkéntesek összefogásával készült alkotás népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy fennállása óta több történet is társul hozzá. Az első eseménynél eltűnt az egyik bábu feje. A riadalomban hamar elindultak a hírek, hogy talán fejhallgató tartónak nézte ki valaki? Aztán kiderült, csak eldőlt a bábu, és első pillantásra nehezen látható helyre gurult a fej. Másik alkalommal a három királyok ékszeres dobozából tűntek el dekorációk, de az is előfordult, hogy oda nem illő holmik kerültek bele. A legérdekesebb eset az volt, mikor egy jókedvű társaságnak megtetszett a bölcsőben fekvő kis Jézus, és magukkal vitték. Az éjszaka azonban valami történhetett, mert másnapra visszakerült. Az esetről több monda is kering. Egyesek szerint a lelkiismeret szólalt meg a szeretet ünnepének közeledtével, mások szerint a kijózanodáskori felismerés helyeztette vissza... Nem lehet tudni. A legendák születőben vannak.

A mezőfalvi Betlehem a mai helyén és formájában három éve okoz örömöt a Piac térre kilátogatóknak. Január 6-ig, Vízkereszt napjáig emeli a község karácsonyi hangulatának bensőségességét.

 

 

Címkék#Mezőfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!