Hétvége

2015.05.22. 13:27

A neten bátran hazudunk

Érdekes beszélgetést, eszmecserét rendeztek nemrég az Igézőben az online kapcsolatok világáról.

Kocsis Noémi

Horváth-Noszkó Zsolt áldozatsegítő ügyvéd, Kontó Dorottya online randiszervező és Séllei Györgyi szexológus tanácsadó, mediátor beszélgetett Egey Tímea pszichológus tanácsadóval a webtérben tapasztalható visszaélésekről.

Talán már mindenki hallott esetekről, amikor idegen ország fia keresi meg a közösségi oldalon a magyar hölgyet, először csak lelkesedését fejezve ki, hogy ilyen szép nőt talált, majd ENSZ-katonaként ki nem fizetett zsoldját és ebből adódó szerencsétlen pénzügyi helyzetét ecseteli, végül rátér igazi kérésére: küldene neki a szép magyar lány 700 ezer forintot, míg az a bizonyos zsold meg nem érkezik? És volt, aki küldött...

- Ám nők is csalnak, egyik ügyfelünk még jegygyűrűt is vett a hölgynek, aki először csak kisebb, majd egyre növekvő összegeket kért kölcsön vőlegényétől, mikor pedig a férfi kétmillió forint hitelt vett fel a kedvéért, az ara eltűnt, persze pénzestül - meséli az ugyan nem gyakori, de azért tipikus esetet Horváth-Noszkó Zsolt, aki elsősorban arra figyelmeztet: nagyon gondoljuk meg, milyen adatokat adunk ki magunkról az interneten?

A világhálón nincs meg a kisebb közösségekre jellemző önszabályozó közeg, fejtette ki a szexológus tanácsadó. Régen, egy faluban, ha hazugságon kaptak valakit, szembesíthették a feleket, na, most mondd a szemembe, amit állítottál! felszólítással, az online térben azonban nem tudunk a megérzéseinkre hagyatkozni, hiszen láthatatlan partnerrel kommunikálunk.

- Az online kapcsolatokból hiányzik a felelősségvállalás - mondja a szakember. - Amit a chat-en magamról írok, a tetteimet nem mutatja. Betűalapú kapcsolatok ezek, melyekben mindenki azt ír magáról, amit akar és igazán szépen lehet ferdíteni.

Kontó Dorottya, Horváth-Noszkó Zsolt, Séllei Györgyi, Egey Tímea az Igézőben beszélgetett. Fotó: Koppán Viktor

Egey Tímea a már a gyerekeket is fenyegető, kéretlen és káros szexuális tartalmakra hívta fel a figyelmet.

- Megdöbbentő, hogy létezik magyar online társkereső, ahova 12 éves kortól lehet regisztrálni. Már az 5-6 évesek is szembesülnek pornográf tartalmakkal a neten, s bár akkor még viccnek fogják fel, de az biztos, hogy sokkal intenzívebben keresnek majd rá, mint mondjuk a Micimackóra.

A fiatal Kontó Dorottya a netes párkeresés pozitív oldalát igyekezett bemutatni. Ő barátaival olyan kezdeményezést indított útjára a városban, amely 24-32 éves, jellemzően a cybertérben ismerkedő egyedülállóknak nyújthat megoldást. Mivel az online téren kívül nagyon kevés a valós ismerkedési hely e korosztály számára, így ha már marad az internet világa, azt érdemes okosan használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!